Gå til sidens hovedinnhold

Minst 42 drepte i Egypt

Dødstallene stiger etter nattens sammenstøt i Egypt. Minst 42 skal være drept, ifølge statlig TV.

Kairo (NTB-Reuters-AFP): Det muslimske brorskap melder på sin side om 53 drepte. Ifølge den islamistiske organisasjonen er fem av disse barn.

Ifølge Det muslimske brorskap ble demonstranter skutt og drept under en demonstrasjon utenfor Republikanergardens hovedkvarter i Kairo. Demonstranter hevder overfor nyhetsbyrået AFP at det ble skutt med tåregass og skarpe skudd mot tilhengerne av den avsatte presidenten Mohammed Mursi.

Undertrykkende kampanje
Det er stor fare for at provokatører som er imot en demokratisk utvikling i Egypt, står bak drapene på Mursi-tilhengere, mener Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit.

- Mange krefter i Egypt ønsker at Det muslimske brorskap skal reagere voldelig, slik at de kan kjøre en undertrykkende kampanje mot dem, og slik at brorskapet ikke kan bli med i den politiske prosessen videre, sier Hellestveit til NTB.

Hun understreker at krefter som ønsker et autoritært styre i Egypt, har vært sterkt med i offensiven for å få fjernet den demokratisk valgte presidenten Mohamed Mursi.

- Disse kreftene har sin gylne mulighet nå, mener Hellestveit, som er forsker ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Velorganisert organisasjon
Mursi tilhører Det muslimske brorskap og ble avsatt av militæret onsdag med støtte fra en bred opposisjonsfront bestående av liberale, sekulære og sosialistiske grupperinger, samt islamister som tilhører salafistpartiet al-Nour.

Ifølge Hellestveit er brorskapet en velorganisert organisasjon som har mye erfaring med å arrangere fredelige demonstrasjoner.

- Mye tyder på at de i de siste dagene ikke har satt inn fulle kluter, nettopp for å se hvordan situasjonen utvikler seg. Hendelser som den i morges, er akkurat hva de kontrarevolusjonære kreftene i Egypt ønsker slik at de kan bringe Egypt tilbake til et autoritært regime, sier Hellestveit. (©NTB)

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken