RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
EUROPEISK KAMPANJE: Folkehelseinstituttet går ut med informasjon i forbindelse med en europeisk kampanje for å få flere til å HIV-teste seg. I Monaco har prinsesse Stephanie og prins Albert frontet kampanjen «Test in the city Monaco».
EUROPEISK KAMPANJE: Folkehelseinstituttet går ut med informasjon i forbindelse med en europeisk kampanje for å få flere til å HIV-teste seg. I Monaco har prinsesse Stephanie og prins Albert frontet kampanjen «Test in the city Monaco». Foto: Valery Hache (Afp)

Minst 500 nordmenn har HIV uten å vite om det

Folkehelseinstituttet vil at flere skal teste seg for HIV.

Det anslås at minst 500-700 personer i Norge er hivsmittet uten å vite det, skriver Folkehelseinstituttet på sin hjemmeside.

I disse dager deltar instituttet i kampanjen «European HIV testing week» sammen med andre norske og utenlandske aktører. Blant andre har den monegassiske kongefamilien støttet kampanjen «Test in the city Monaco» denne uken.

Det norske Instituttet ønsker først og fremst at fastleger og andre allmennpraktikere skal snakke mer om HIV, bli mer oppmerksomme på HIV-symptomer og tilby HIV-test. Spesielt til personer i risikoutsatte grupper som menn som har sex med menn, personer som har hatt ubeskyttet sex i høyrisikoområder, innvandrere fra de samme områdene, injiserende misbrukere og personer som har hatt sex med personer i disse gruppene.

«Allmennpraktikerne bør være åpne for å ta en hivtest dersom pasienten selv ber om en test, uavhengig av symptomer og legens vurdering om det foreligger en reel smitterisiko. Pasienter bør i utgangspunktet ikke nektes hivtest dersom han eller hun ber om det» skriver instituttet.

Årsaken er at spesielt mange menn som har sex med menn ikke er åpne om sin seksuelle legning.

50 til 70 prosent av de som nylig er smittet av HIV vil oppleve ulike symptomer to til fire uker etter smittetidspunkt. De vanligste symptomene er:

  • feber
  • influensalignende symptomer med faryngitt (betennelse i svelget)
  • utslett
  • lymfadenopati


Disse symptomene blir borte etter tre uker.

Les mer på Folkehelseinstituttets hjemmeside her.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere