*Nettavisen* Nyheter.

Minst fem omkom i vulkanutbruddet på New Zealand

Minst fem personer er bekreftet omkommet etter vulkanutbruddet på New Zealand. En gruppe cruiseturister var på øya der utbruddet skjedde, og skal være blant de omkomne.

09.12.19 12:36

Det er for farlig for politi og redningsmannskaper å gå i land på Whakaari/White Island.

- Politiet sier at de fortsatt er usikre på det nøyaktige antall mennesker som er igjen på øya, men at det dreier seg om et tosifret tall, melder den nasjonale kringkasteren RNZ.

Klokken 12.27 melder nyhetsbyrået AFP at politiet har flydd over øya flere ganger, «uten noe tegn til liv». Tallet på mennesker som ikke er gjort rede for skal være tosifret, men nå sier altså myndighetene at det ikke er noe som tyder på at det er noen overlevende igjen på øya.

Politiet opplyser at de fem som er bekreftet omkommet er fra ulike nasjoner. Ifølge newzealandske myndigheter er noen av de omkomne turister fra cruiseskipet Ovation of the Seas. Det er Royal Caribbean som eier skipet.

Det norske investeringsselskapet Awilhelmsen var i 1968 en av tre grunnleggere av rederiet og eier i dag 12 prosent av selskapet, melder NTB.

John Tims, som er ansvarlig for redningsarbeidet, opplyste på en pressekonferanse ved 21-tiden lokal tid mandag at det både er turister og newzealendere blant de omkomne. Flere personer skal fremdeles være savnet.

Klikk på bildet for å forstørre. UTBRUDD: Utbruddet skjedde mandag i 14-tiden lokal tid på Whakaari/White Island, som ligger 50 kilometer nord for Nordøya på New Zealand.

UTBRUDD: Utbruddet skjedde mandag i 14-tiden lokal tid på Whakaari/White Island, som ligger 50 kilometer nord for Nordøya på New Zealand. Foto: Gns Science (Reuters)

Utbruddet skjedde mandag i 14-tiden lokal tid på White Island, som ligger 50 kilometer nord for Nordøya på New Zealand.

På en pressekonferanse mandag ettermiddag sa New Zealands statsminister Jacinda Ardern at titalls turister befant seg på eller ved øya da utbruddet skjedde.

Politiet opplyste tidligere at 23 personer ble evakuert, blant dem de døde og at det skulle være 27 personer igjen på øya. 18 personer har brannskader, ifølge The New Zealand Herald. Det er ikke kjent hvor mange av dem som er fraktet til sykehus.

Australias statsminister Scott Morrison har sendt ut sine kondolanser til ofrene og bekreftet at australiere er involvert. Morrison sier han er løpende i kontakt med New Zealands statsminister Jacinda Aardern og at australske myndigheter står rede til å bistå hvis nødvendig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag