Skjelvet hadde ifølge amerikanske og filippinske overvåkingssystemer en styrke på 7 og rammet onsdag morgen klokka 8.44 lokal tid.

Episenteret lå i et fjellrikt område i Abra-provinsen, rundt 300 kilometer nord for hovedstaden Manila, på Filippinenes største øy, Luzon.

– Bakken ristet som om jeg var på en huske, og lysene forsvant plutselig. Vi løp ut av kontoret, og jeg hørte rop, og noen av kollegaene mine gråt, sier Michael Brilliantes, som jobber med sikkerhet i Lagangilang like ved episenteret.

Han har aldri tidligere opplevd et så kraftig skjelv.

Sammenraste hus

Mange hus og bygninger har fått skader, og enkelte har rast sammen.

En landsbyboer er bekreftet død etter at vedkommende ble truffet av fallende sementblokker i huset han bodde i. Minst 25 andre ble skadd på samme sted, og de fleste er innlagt på sykehus.

En bygningsarbeider døde i fjellbyen La Trinidad i Benguet-provinsen da bygningen han jobbet i, raste sammen. Her er flere veier stengt som følge av jordras og rullesteiner.

Les også: Forsker: Putin må slås i Ukraina for å hindre eskalering i Europa

Pasienter evakuert

Skjelvet kunne føles helt til hovedstaden Manila, der mange rømte ut i gatene.

Her ble pasienter evakuert fra minst to sykehus, men de fikk senere vende tilbake etter at ingeniører hadde undersøkt sprekker i veggene.

Skjelvet var 10 kilometer dypt, ifølge USAs geologiske institutt USGS. Det er relativt dypt. Desto grunnere et skjelv er, desto større pleier skadene å være.

Filippinene ligger langs den såkalte Ildringen, et «bånd» av bruddlinjer som omkranser Stillehavet og der det er mye jordskjelvaktivitet og mange vulkaner.