Minst ti drept i to selvmordsangrep i Nigeria

ÅSTED: Sikkerhets- og nødhjelpspersonell undersøker moskeen i byen Kano i Nigeria som var åsted for et bombeangrep fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix

ÅSTED: Sikkerhets- og nødhjelpspersonell undersøker moskeen i byen Kano i Nigeria som var åsted for et bombeangrep fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Stringer (Reuters)

Minst ti personer mistet livet etter at to kvinnelige selvmordsbombere sprengte seg selv på et marked i byen Maiduguri nordøst i Nigeria mandag, ifølge nigeriansk politi.

01.12.14 18:28

Cape Town (NTB-AFP-Reuters): Det antas at opprørsgruppen Boko Haram står bak angrepet.

– En middelaldrende kvinne kom til området hvor kyllingselgere ekspederer kunder, men årvåkne personer som sto i nærheten, insisterte på å sjekke bagasjen hun hadde med seg, sier øyenvitne Ahmad Sanusi til nyhetsbyrået AFP.

– Kvinnen nektet og hevdet at det hun hadde med seg, var varer. Mens diskusjonen fortsatte, samlet noen mennesker seg rundt dem, og det var da hun detonerte sprengladningen, sier vitnet videre.

Tirsdag forrige uke tok to kvinnelige selvmordsbombere livet av mer enn 45 personer i det samme området.To angrep
Kort tid etter det første angrepet mandag, ble et område like ved markedet rammet av en kvinnelig selvmordsbomber som detonerte eksplosiver. Bygninger i nærheten ble ødelagt, og flere ble såret, ifølge øyenvitne Goni Abba.

Det samme markedet ble angrepet den 1. juli, og den gangen mistet 15 personer livet.

Fredag desarmerte en bombegruppe det som ble antatt å være en fjernstyrt sprengladning som var gjemt i jorda i nærheten av et annet marked i Maiduguri i delstaten Borno. Boko Haram antas å stå bak, og to kvinner ble pågrepet samme uke.

Angrep by
I nabostaten Yobe angrep det som trolig var Boko Haram-krigere, byen Damaturu. Innbyggere flyktet eller prøvde å gjemme seg idet angriperne tok seg inn i byen samtidig som de avfyrte skudd og ropte «Allahu Akbar» (Gud er stor), forteller folk på stedet til nyhetsbyrået Reuters.

Militæret sendte bakkestyrker og fly mot byen, og et øyenvitne forteller at han så militante personer kjøre i politibiler og en pansret stridsvogn mens de forsøkte å skyte ned flyet.

Senere kunne nigerianske sikkerhetsstyrker bekrefte at de hadde presset opprørerne ut av byen, og la til at byen igjen var under myndighetskontroll.

Både delstatene Borno og Yobe er blant områdene som er sterkest rammet av Boko Harams terrorangrep. Gruppen ønsker en shariastyrt stat nord i Nigeria.

En rekke angrep
Hendelsene mandag er det siste av en rekke angrep i Nord-Nigeria den siste tiden som Boko Haram mistenkes å stå bak.

Fredag ble titalls mennesker drept da flere bomber rammet en moské i byen Kano i delstaten med samme navn. Det er uklart hvor mange personer som ble drept i angrepet. Anslagene varierer fra minst 100 drepte og 135 sårede til politiets opplysninger om 36 drepte, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Torsdag ble 35 personer drept av en eksplosjon nær en militær kontrollpost i byen Mubi i delstaten Adamawa.

Mandag tok tungt væpnede opprørere, som var utkledd som handelsfolk, kontroll over byen Damasak i delstaten Borno.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.