Gå til sidens hovedinnhold

Minst to døde på New Zealand etter kraftig jordskjelv

To mennesker er bekreftet omkommet etter det kraftige jordskjelvet på nordkysten av Sørøya på New Zealand. En mindre tsunamibølge traff øya etter skjelvet.

SISTE: New Zealands statsminister John Key opplyste tidlig mandag morgen at jordskjelvet har krevd minst to menneskeliv.

– Vi begynner å få rapporter om skader fra jordskjelvområdet, blant annet i Culverden-området og Kaikoura. Men på dette stadium har vi ingen detaljer, sier Dion Rosario, operatør ved John Ambulances.

– Vi organiserer redningshelikoptre og kaller inn ytterligere ambulansepersonell i tilfelle dette trengs, tilføyer han til Radio New Zealand.

Er du på New Zealand? Tips oss her! Eller ring + 47 02060!

Natt til mandag rammet et kraftig jordskjelv New Zealand. Skjelvet kunne merkes over store deler av den sørlige øya.

Skjelvets episenter lå rundt 50 kilometer nordøst for byen Amberley og rundt 95 kilometer nordøst for landets tredje største by Christchurch, og rammet klokken 12.02 natt til mandag lokal tid.

Under kan du se en video filmet av Rafael Elliot, som befant seg i Christchurch. Videoen viser folk som evakueres fra hotellene:

HTML EMBED
embedNAvideo("SCGZe14l4izD01WttSQv3A", false)

Skjelvet anslås til å ha en styrke på 7,8.

I etterkant av skjelvet traff en tsunamibølge den nordlige delen av kysten på Sørøya.

Sivilforsvaret har sendt ut et tsunamivarsel for hele kysten. I områdene nærmest episenteret er det ventet bølger på opp til 3-5 meter. Resten av områdene langs kysten kan vente seg bølger på mellom 1-3 meter.

De poengterer at den første bølgen ikke nødvendigvis trenger å være den største, og at bølgene kan fortsette i timevis:

- Fører trolig ikke til voldsom tsunami

– Det var et meget stort jordskjelv, som potensielt kan være ødeleggende, men det er ingenting som tyder på at det vil oppstå en større tsunamibølge, sier seniorforsker Trine Dahl-Jensen ved GEUS om skjelvet som målte 7,8.

Likevel har myndighetene på New Zealand bedt folk i kystnære områder om å trekke mot høytliggende områder.

Skjelvets episenter lå rundt 50 kilometer nordøst for byen Amberley og rundt 95 kilometer nordøst for landets tredje største by Christchurch, og rammet klokken 12.02 natt til mandag lokal tid.

Norske UD har fått kontakt med omkring 10 nordmenn som har meldt seg. Så langt er ingen skadet.

Se flere bilder av skjelvet under:


Se video av alarmen som går langs hele kysten:

(©NTB)

Kommentarer til denne saken