*Nettavisen* Nyheter.

Minus i telepressen

Hverken IT Media eller Teleavisen AS klarte å komme seg i pluss i fjor. Nedturen for IT Media ser derimot ut til å ha stoppet opp.

20.06.08 11:05

Akkurat som IT-pressen, har også publikasjonene som konsentrerer seg om telemarkedet hatt dårlige tider de siste par årene. IT Media har lenge vært det eneste selskapet med blader som spesialiserte seg mot telemarkedet, med Ukeavisen Telecom (nå ITavisen Business). I fjor fikk de konkurranse fra en ny telekom-basert avis, uten at det så ut til å ha noen innvirkning på resultatet.

Fjoråret ga nemlig en forbedring i årsresultatet på over to millioner kroner. IT Media har slitt med resultatene i flere år, men nå kan det se ut til at nedturen til dels har stoppet opp. Inntektene var stabile på 20 millioner kroner, mens resultat før skatt ble redusert fra minus 3,2 millioner kroner i 2001 til minus 1,1 millioner kroner i fjor.

Kostnadskutt

Det var særlig kutt i lønnskostnadene på nesten fire millioner kroner som bidro til bedringen i resultatet.

- Vi har god kostnadskontroll. Det er det som har gjort at vi har klart å snu den negative utviklingen, sier administrerende direktør Arve Angell Stølann til Propagaganda.

Han tror ikke at den nye konkurrenten, Teleavisen, har gjort mye for dem, hverken positivt eller negativt.

Rundt påsketider i år la IT Media om driften av Ukeavisen Telecom. Giret ned antall utgivelser fra ukentlig til toukentlig og døpte avisen om til ITavisen Business.

- Navneomleggingen og fokusendringen ble gjort fordi vi ikke tror at telekombransjen vil komme tilbake til det samme nivået de var på for noen år siden. Vi tror på en viss bedring, men ikke opp til gamle nivåer. Vi ønsker å nå en bredere lesergruppe, derfor la vi om, sier han og legger til at itavisen.no for første gang i historien kommer til å gå i pluss i år.

- Også der er det god kostnadskontroll som er alfa omega, påpeker Stølann.

Problemet til IT Media er at de mistet utgiverretten til Mobilmagasinet i fjor, kundemagasinet de produserte på vegne av Telenor Mobil. I årsberetningen heter det at styret tror bortfallet av mobilmagasinet vil gi en betydelig inntektssvikt.

"Styret forventer et tøft første halvår der behovet for tilførsel av midler er stort. 2. halvår ventes å gi et resultat i balanse og en vellykket lansering av ITavisen Business forventes å gi overskudd for selskapet totalt i 2004", heter det i årsberetningen.

Günder gründet nytt

Arne Joramo sluttet i IT Media, selskapet han var med å starte og hvor han jobbet som redaktør i mange år, høsten 2001. Ikke lenge etter startet han opp Teleavisen AS sammen med flere av journalistene og salgsstaben. Nå har de vært gjennom sitt første hele driftsår. Oppstartsåret ga en omsetning på 6,9 millioner kroner og et underskudd før skatt på 1,5 millioner kroner.

- Problemene i telemarkedet var større enn vi hadde trodd, sier Joramo, som hadde et håp om en omsetning på ni millioner kroner og et underskudd på en halv million. Det klarte de ikke.

Selskapet Teleavisen AS gir ut månedsmagasinet Teleavisen og en nettside ved samme navn. Magasinet er abonnementsfinansiert, mens nettsiden i all hovedsak består av gratis nyheter. I følge Joramo ble de godt mottatt i markedet.

- Vi var kjente navn for markedet når vi startet opp og har hatt større gjennomslag hos annonsørene enn IT Media, sier han videre og legger til at de nå begynner å merke en viss bedring i markedet.

Gir også ut kundemagasiner

Joramo og Teleavisen gir også ut to kundemagasiner, for BaneTele og Telenor Mobil. For Telenor Mobil lager de magasinet Min Mobil, på nett og papir, en kunde de overtok fra IT Media, som lagde Mobilmagasinet for Telenor inntil i fjor. Produksjonen av disse magasinene skjer delvis separat fra resten den uavhengige Teleavisen.

- Dette vil gi oss en dobling av inntektene i år og jeg er sikker på positivt drift i år, påpeker Joramo overfor Propaganda.

Propaganda har tidligere skrevet om Computerworld, som fikk redusert inntektene kraftig i året som gikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.