Mir (9) skal finne overlevende i jordskjelv-ruinene

SKAL HJELPE: Cocker spanielen Mir (9) er på vei til Nepal for å lete etter overlevende etter det kraftige jordskjelvet. Foto: Marianne Utnes Kjøsnes, NORSAR

SKAL HJELPE: Cocker spanielen Mir (9) er på vei til Nepal for å lete etter overlevende etter det kraftige jordskjelvet. Foto: Marianne Utnes Kjøsnes, NORSAR

Fem hunder og redningsteam på vei til Nepal - sitter fast i Aserbajdsjan.

27.04.15 21:34

34 redningspersoner og fem hunder fra det norske søk- og redningsteamet Norsar er på vei til jordskjelvrammede Nepal for å bidra i redningsarbeidet.

Teamet - som består av mannskap fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og helsepersonell fra Oslo universitetssykehus - reiste fra Norge mandag morgen.

Redningsteamene er spesialdesignet for å lete etter overlevende, redde dem ut av ruinene og gi førstehjelp.

MØTTE ERNA: Før avreise til Nepal møtte Mir statsminister Erna Solberg. Foto: Marianne Utnes Kjøsnes, NORSAR

- Frustrerendeå ikke får kommet fram
Mandag kveld kom beskjeden om at teamet sitter fast i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku. De venter på tillatelse til å lande i katastroferammede Katmandu i Nepal.

– Vi er veldig motivert for den jobben vi skal gjøre i Nepal, så det er frustrerende å ikke få kommet fram, sier teamets kontaktperson Leif Gullstein til NTB.

Det norske flyet tok av fra Gardermoen rett etter klokka 9.30 mandag. Ni timer senere kom følgende melding om situasjonen: «Vi sitter fast i Baku og venter på innreisetillatelse til Katmandu. Alle har det bra, men vi er utålmodige og brenner etter å komme i arbeid».

KLARE: Redningsteamet er veldig motiverte for å bidra i redningsarbeidene etter jordskjelvet i Nepal. Foto: Marianne Utnes Kjøsnes, NORSAR


Kanskje tirsdag
Norsar-teamet har med seg 15 tonn redningsutstyr og fem hunder. De skal delta i søke- og redningsarbeidet etter jordskjelvet i Nepal.

Nå må redningsmannskapene vente på ubestemt tid på å få komme i gang, trolig fordi kapasiteten på den lille flyplassen i Katmandu er sprengt.

– Vi blir værende her i hvert fall til tirsdag. Men dette er en situasjon vi er vant til og som vi aksepterer. Vi kan ikke få gjort noe med den, sier Gullstein, som understreker at «stemningen i teamet er god».

FAST: De norske redningsarbeiderne som var på vei til Nepal for å hjelpe til i søkene og redningsarbeidet måtte lande i Baku for å vente på landingstillatelse i det nepalske hovedstaden Katmandu. Foto: NORSAR / NTB scanpix

Flere avvist
Det kom mandag kveld flere meldinger om internasjonale hjelpearbeidere som måtte vende om og mellomlande i omkringliggende land etter å ha forsøkt å lande i Katmandu. Blant annet måtte et fly med japanske hjelpearbeidere og et TV 2-team to ganger snu og lande i Kolkata i India.

Tribhuvan internasjonale lufthavn har bare en tre kilometer lang rullebane, og hadde gressdekke da den ble innviet i 1955. Rullebanen fikk betongdekke to år senere.

KLARE: I alt fem hunder og 34 redningsmannskaper er på vei til Nepal for å gjøre en innsats. Foto: Marianne Utnes Kjøsnes, NORSAR

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag