RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Mirakeljente» født mens tyfonen herjet

Foto: Reuters / NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Mens en norsk far fikk gladnyheter fra Filippinene.

Tyfonen Hayian fortsetter å spre død og ødeleggelse i Asia. Men midt oppe i tragediene kommer nytt liv til verden.

Emily Sagalis gråt gledestårer da hun mandag fødte en liten pike i en uværsherjet bygning flyplassbygning som var omgjort til sykehus på en flyplass i byen Tacloban på øya Leyte. «Mirakeljenta» fikk navnet Beatriz, etter Emilys mamma som er savnet etter uværet.

- Hun er så vakker. Jeg gir henne navnet Bea Joy til ære for min mor Beatriz, hvisket en utmattet Emily etter fødselen. Beatriz var mandag morgen norsk tid ennå ikke funnet, etter at hun ble tatt av en kjempebølge skapt av Hayian nær familiens hjem ved Tacloban.

Savnede nordmenn ringte
En mor og datter fra Sandefjord, som har vært savnet på Filippinene, har ringt hjem.

Kurt Lydersen (53) hadde ikke hørt fra sin kone Nina (53) eller datteren Lisa Emilie (19) siden torsdag etter tyfonen som rammet landet.

Mandag morgen fikk han kontakt med datteren, skriver VG.

- Hun sa «Vi er i live. Det er et helvete her, dere må komme og få oss ut», forteller Lydersen.

Over 10.000 døde
Mer enn 10.000 mennesker kan ha mistet livet i uværets herjinger på Leyte, og mange hundre på andre øyer i Filippinene. Hayian er den verste naturkatastrofen i Filippinenes historie, og det meldes om plyndring i områdene som ble rammet.

Les mer: Mangler kontakt med 16 dansker etter supertyfon

Myndighetene i Manila ber befolkningen vise tålmodighet, hvor vanskelig det enn måtte være, men understreker samtidig at lovbrudd ikke vil bli tolerert. – Vi har forståelse for at mange er fortvilte, men vi kan ikke godta anarki, sa politiets talsmann Reuben Sindac mandag.

Nøden blant de overlevende er stor. – Vi har ingenting, og det kommer ingenting til oss. Vær så snill å sende oss hjelp, ba Gilda Mainao i nesten helt ødelagte Tacloban i filippinsk kringkasting mandag.

Vietnam og Kina
Etter å ha herjet over Filippinene i helgen, rammet Hayian Vietnam og Kina. Kinesiske myndigheter melder om minst tre omkomne og har evakuert rundt 39.000 mennesker, mens minst ti vietnamesere døde i ulykker under de hektiske forberedelsene foran uværet.

Hayian raste inn over den vietnamesiske kysten i provinsen Quang Ninh, omtrent 160 kilometer nord for hovedstaden Hanoi. Styrtregn og oversvømmelser rammet de nordøstlige og midtre delene av landet, enkelte steder med opp til 271 millimeter nedbør på ett døgn.

Et kinesisk lasteskip med et mannskap på sju var savnet utenfor kysten av den kinesiske provinsen Hainan, som ligger nær grensen mot Vietnam. Haiyan rammet også provinsene Guangxi og Guangdong sør i Kina, opplyste myndighetene i Beijing.

Rammet 480.000 i Kina
Minst tre har mistet livet, og 39.000 ble evakuert da tyfonen Haiyan traff land i den kinesiske Hainan-provinsen mandag.

Tyfonen, som nå er redusert til en tropisk storm etter å ha etterlatt seg tusener av døde på Filippinene, rammet 480.000 mennesker i den sørlige øyprovinsen Hainan i Kina.

I tillegg til de tre som er meldt omkommet, er et mannskap på sju på en kinesisk lastebåt savnet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere