*Nettavisen* Nyheter.

Miserabel mandag for NSB

Foto: (Øyvind Ludt, Nettavisen)

Den planlagte togstansen gjennom hovedstaden startet ikke problemfritt, slik NSB hadde håpet - og lovet. Tirsdag skal det gå bedre, lover togselskapet.

25.06.12 11:25

Jernbanen gjennom Oslo er stengt mellom Skøyen og Bryn/Lillestrøm i seks uker, fra 24. juni til 6. august, mens Østfoldbanen skal gå som normalt.

Mange passasjerer fikk en ubehagelig lang reisevei mandag morgen, til tross for at buss for tog var satt opp på alle strekninger. Størst var problemene mellom Drammen og Oslo.

- Ut fra fjorårets trafikktall var det satt opp nok busser, men det viste seg å bli feil allikevel. Vi tar på oss det full ansvaret for at det ble satt opp for få busser fra Drammen i dag, sier pressevakt Håkon Myhre i NSB til Drammens Tidende.

Tirsdag morgen settes det opp ytterligere tre-fire ekstrabusser fra Drammen.

- Vi er veldig glad for alle tilbakemeldinger fra kundene, både i sosiale medier og andre steder. Vi lærer for hver dag, sier Myhre.

Passasjerer fra Bryn og Grefsen kan bruke T-banen med togbilletten, og dette førte til velfylte vogner også der mandag morgen.

Store køer inn mot Oslo

Stengingen av Oslo S førte også til ekstra mye biler og lange køer mandag morgen.

– Det er mmye kø til å være mandag – spesielt med tanke på at sommerferien er i gang. Det er mer kø enn det skulle ha vært, sier operatør John Slinnings ved Veitrafikksentralen hos Statens vegvesen til rb.no.

Ved 07.00-tiden var det en trafikkulykke på Arteid bru.

– Denne ulykka skapte også litt ekstra kø, men det er rett og slett flere biler på veiene enn det pleier, sier Slinning.

Vedlikehold på Oslo S gjør at en lang rekke togavganger blir innstilt de neste seks ukene.

– Vi ser ingen annen forklaring på at flere tar bilen enn at Oslo S er stengt, kanskje bortsett fra at også flere tyr til bilen når det er dårlig vær, sier Slinning.

Ved 08.20-tiden kunne Veitrafikksentralen melde om at det var kø fra Skedsmovollen til Berger.

– Innover mot Oslo ser det ut til å løsne litt. I Rælingstunnelen flyter det greit nå, sier Slinning.

Må beregne en time ekstra
De neste seks ukene må du beregne opp til en time ekstra reisetid om du skal ta tog.

Søndag stengte Oslo-tunnelen, og det er nå full stopp i togtrafikken gjennom Oslo. De neste seks ukene må du ta buss og t-bane i stedet for tog på en rekke strekninger. Akkurat som i fjor sommer skal det gjøres vedlikeholdsarbeid for å øke punktligheten i togtrafikken.

Dermed får du som togreisende lengre reisetid, og må belage deg på flere buss- og togbytter for å komme fram dit du skal.

- Prinsippet er at folk skal komme fram med togene i rute, men at man må starte reisen i god tid fordi bussene bruker lengre tid, sier pressevakt Erik Lødding i NSB til Nettavisen.

- Beregng en time ekstra
NSB råder sine kunder til å starte reisen fra 20 minutter og opp til en time tidligere enn normalt.

- Skal du gjennom Oslo må du regne med ekstra god tid, sier Lødding.

Her er reiserådene fra NSB:

* Gjennom Oslo: start reisen en time tidligere.
* Nordover og østover: start reisen 30 minutter tidligere.
* Vestover: start reisen 20 minutter tidligere.

Her kan du lese flere råd for din togstrekning (ekstern lenke)

- Mest krevende i starten
Den store ilddåpen ble på mandag morgen, og det gikk som sagt ikke særlig bra.

I fjor ble det også kaotiske tilstander og ekstra lang reisetid de første dagene etter at Oslotunnelen stengte.

- Det er de første dagene som er mest krevende, sier Lødding.

Men snart er det sommerferie for veldig mange nordmenn, og dermed blir det også færre reisende.

- Vi beregner 40-50.000 reisende nå i denne perioden hver dag, mens det på en vanlig hverdag utenfor ferieperioden er cirka 80-90.000 reisende. Så det er betraktelig mindre reisende totalt sett, selv om det er et betydelig antall reisende med buss, sier pressevakten.

Han forteller at bussavviklingen har gått bra søndag.

- Slik jeg har oppfattet det så har det gått greit, og kundene har tatt oppfordringen og vært godt informert. Så vi satser på at det går like smertefritt for seg i hele perioden, sier Lødding.

Flytoget: 20 minutter ekstra
Flytoget har bestemt seg for å sette ned prisen på alle reiser i sommer til 130 kroner - uavhengig av hvor du skal fra eller til.

Derimot må du beregne at turen fra Oslo til Gardermoen vil ta 20 minutter lenger enn normalt, fordi du først må kjøre buss til Lillestrøm. I tillegg vil avgangene være hvert 20. minutt, fremfor hvert 10. minutt.

Samtidig skal Statens vegvesen også i år utføre arbeid på E6, men har valgt å starte arbeidet en uke etter at Oslo S stenger. I fjor startet vegvesenet sitt arbeid den samme uken som togene ble erstattet med buss, og det bidro sterkt til de kaotiske tilstandene. Bussene måtte stå i lange køer for å komme fram.

E6 skal snevres inn til to kjørefelt i år ved Alnabru, og avkjøringen til Tvetenbrua vil holdes stengt fra 29. juni til 26. august. Årsaken er utbedring av Stubberudmyra bru som går over E6.

Stasjonsbygningen på Oslo S, med butikker og serveringssteder, holder åpent som normalt i sommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.