*Nettavisen* Nyheter.

Misforstått kritikk mot Sylvia Brustad

Foto: (Scanpix)

Næringsminister Sylvia Brustad får så hatten passer, men i dag er kritikken urettferdig.

18.06.09 10:54

Norske aviser og nettsteder er i dag kritiske til at Næringsdepartementet og statsråd Sylvia Brustad ikke møtte på gårsdagens generalforsamling i Aker Solutions ASA.

Kritikken er misforstått, og de som fremmer den avslører at de ikke har forstått selve kjernen i krangelen om Røkkes to milliarders-salg til seg selv.

Poenget er nemlig at hverken Brustad eller Næringsdepartementet har en eneste aksje i Aker Solutions, og da har de heller ikke noe å gjøre på et aksjonærmøte eller en generalforsamling!

Årsaken til statens uføre er nettopp at de ikke har eiermakt i Aker Solutions, selv om den indirekte eier 12 prosent av selskapet.

Fem milliarder kroner er investert, men de er plassert i eierselskapet Aker Holding. Her har staten mindretall - dvs. 30 prosent - men det er eventuelt på generalforsamlingen i dette selskapet at staten kunne møtt opp med sine aksjer.

Hadde staten derimot hatt aksjer direkte i Aker Solutions, kunne man skapt et flertall mot Kjell Inge Røkke. Denne kardinalfeilen gjorde daværende næringsminister Dag Terje Andersen i 2007 - og det er den sammen feilen som nå gjør at hverken Næringsdepartementet eller Sylvia Brustad har noe å gjøre på en generalforsamling i Aker Solutions.

Bandt seg fast, ga Røkke roret
Det som står igjen etter to måneder er at staten har investert fem milliarder kroner i tillit til at Kjell Inge Røkke både skal dele og velge først, for å bruke et uttrykk fra et barneselskap.

Staten har bundt seg til masten i ti år, og overlatt styringen til Røkke og hans folk.

(Svenske Investor har til sammenlikning sikret seg en rekke muligheter til å gå av - med gevinst - hvis ferden blir utrygg).

Råkjøring
Nødutgangen for staten er en regel om at vesentlige handler som Røkke gjør med seg selv skal opp på generalforsamling i Aker Solutions. Og alle saker som skal på generalforsamling i Aker Solutions, må også behandles grundig i det felles eierselskapet Aker Holding. Der krever vedtak at både Røkke, svenskene og staten er enige. Hvis ikke, skal stemmene for de 40 prosentene legges død.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er derfor staten har insistert på at Røkkes milliarderhandler skal opp på generalforsamling i Aker Solutions - ikke fordi staten hadde tenkt å gå dit selv.

Juridisk kan det være tvilsomt om Aker og Kjell Inge Røkke virkelig var forpliktet til å behandle milliardsalget på generalforsamling, men fasiten er at milliardæren råkjørte uten å spørre passasjerene om lov. Det skjer neppe igjen.

Hva kan vi lære av Aker-saken?
Hovedlærdommen for staten er å bruke dyktigere rådgivere hvis de mot formodning igjen får lyst til å investere milliardbeløp hos enkeltinvestorer på Oslo børs.

Aktivt statlig eierskap krever også at man oppnevner styremedlemmer som ikke sover i timen, og som slår alarm når det går for fort.

Men heller ikke Kjell Inge Røkke og hans nærmeste kjerne i Aker står igjen som noen moralsk vinner, og hovedlærdommen deres kan de finne hos Jens Heyerdahls lederfilosofi i Orkla: Han kunne bruke uker og måneder på å overbevise hele organisasjonen - samtidig som hans Orkla i flere tiår hadde handlekraft og enorm verdiskaping.

Du tar partneren din med på råd. Så enkelt er det.

Annonsebilag