Norske aviser og nettsteder er i dag kritiske til at Næringsdepartementet og statsråd Sylvia Brustad ikke møtte på gårsdagens generalforsamling i Aker Solutions ASA.

Kritikken er misforstått, og de som fremmer den avslører at de ikke har forstått selve kjernen i krangelen om Røkkes to milliarders-salg til seg selv.

Poenget er nemlig at hverken Brustad eller Næringsdepartementet har en eneste aksje i Aker Solutions, og da har de heller ikke noe å gjøre på et aksjonærmøte eller en generalforsamling!

Årsaken til statens uføre er nettopp at de ikke har eiermakt i Aker Solutions, selv om den indirekte eier 12 prosent av selskapet.

Fem milliarder kroner er investert, men de er plassert i eierselskapet Aker Holding. Her har staten mindretall - dvs. 30 prosent - men det er eventuelt på generalforsamlingen i dette selskapet at staten kunne møtt opp med sine aksjer.

Hadde staten derimot hatt aksjer direkte i Aker Solutions, kunne man skapt et flertall mot Kjell Inge Røkke. Denne kardinalfeilen gjorde daværende næringsminister Dag Terje Andersen i 2007 - og det er den sammen feilen som nå gjør at hverken Næringsdepartementet eller Sylvia Brustad har noe å gjøre på en generalforsamling i Aker Solutions.

Bandt seg fast, ga Røkke roret
Det som står igjen etter to måneder er at staten har investert fem milliarder kroner i tillit til at Kjell Inge Røkke både skal dele og velge først, for å bruke et uttrykk fra et barneselskap.

Staten har bundt seg til masten i ti år, og overlatt styringen til Røkke og hans folk.

(Svenske Investor har til sammenlikning sikret seg en rekke muligheter til å gå av - med gevinst - hvis ferden blir utrygg).

Råkjøring
Nødutgangen for staten er en regel om at vesentlige handler som Røkke gjør med seg selv skal opp på generalforsamling i Aker Solutions. Og alle saker som skal på generalforsamling i Aker Solutions, må også behandles grundig i det felles eierselskapet Aker Holding. Der krever vedtak at både Røkke, svenskene og staten er enige. Hvis ikke, skal stemmene for de 40 prosentene legges død.

Det er derfor staten har insistert på at Røkkes milliarderhandler skal opp på generalforsamling i Aker Solutions - ikke fordi staten hadde tenkt å gå dit selv.

Juridisk kan det være tvilsomt om Aker og Kjell Inge Røkke virkelig var forpliktet til å behandle milliardsalget på generalforsamling, men fasiten er at milliardæren råkjørte uten å spørre passasjerene om lov. Det skjer neppe igjen.

Hva kan vi lære av Aker-saken?
Hovedlærdommen for staten er å bruke dyktigere rådgivere hvis de mot formodning igjen får lyst til å investere milliardbeløp hos enkeltinvestorer på Oslo børs.

Aktivt statlig eierskap krever også at man oppnevner styremedlemmer som ikke sover i timen, og som slår alarm når det går for fort.

Men heller ikke Kjell Inge Røkke og hans nærmeste kjerne i Aker står igjen som noen moralsk vinner, og hovedlærdommen deres kan de finne hos Jens Heyerdahls lederfilosofi i Orkla: Han kunne bruke uker og måneder på å overbevise hele organisasjonen - samtidig som hans Orkla i flere tiår hadde handlekraft og enorm verdiskaping.

Du tar partneren din med på råd. Så enkelt er det.