Misser med høydehår

Lørdag vil 24 tidligere Frøken Norge-vinnere kaste glans over finaleshowet på TV 2. Men hvordan glitret de da de vant tittelen? Se de utrolige bildene.

12.01.06 11:29

(SIDE2:) Det var Dagbladet som i 1952 startet Frøken Norge-konseptet med Arne Hestnes som primus motor. I 1957 overtok bladet Det Nye og de drev konkurransen frem til 1974.

  • Se bildene av tidligere vinnere nederst i saken

- Stoppet av feminister

Så fulgte en periode på seks år da det ikke ble gjennomført en landsomfattende Frøken Norge-kåring.

- Med feminismen var det ikke klima for det her i Norge, mener Geir Hamnes.

For rekruttering av norske kandidater til de store internasjonale konkurransene, gjennomførte Elite modellbyrå i stedet en kåring blant sine modeller i disse årene.

Vendepunkt på 80-tallet

I 1980 startet Geir Killingland opp igjen og drev Frøken Norge-kåringen i noen år. Og så i 1986 stod den første Frøken Norge-kåringen i regi av dagens missegeneral Geir Hamnes.

Siden har det blitt 33 stykker som har kunnet tittelere seg som Frøken Norge. De siste syv årene har nemlig Best Company kåret to stykker hvert år, en til Miss Universe og en til Miss World. Under jubileumskåringen som holdes lørdag, er alle 33 invitert. 24 har takket ja. Blant dem er vinneren av 1988 Rita Paulsen, som i dag jobber som produsent for TV 2, og Anne Britt Røvik fra Molde som vant i bunad i 1991.

Foto: Best Company

Grudt slo på lyset

Den personen som har fått mest omtale i ettertid, må være Mona Grudt som i 1991 vant den internasjonale konkurransen i Miss Universe.

- Da Mona vant, var det som å slå på lyset i et mørkt rom. Frøken Norge ble stuerent, forklarer Hamnes.

Etter en internasjonale karriere som modell, har Grudt etablert seg som redaktør for bladet Bryllup er i Norge. I tillegg er hun aktiv som konfransier ved flere arrangementer, og har vært programleder for Frøken Norge-kåringen de siste seks årene.

Foto: Best Company

Springbrett til tv-karriere

En annen som har hatt suksess er Kathrine Sørland som kom på fjerde plass i Miss World i 2002. Hun fikk jobb som en ny «tause Birgitte» i TV3s nyesatsning på «Casino». Siden har hun vært programleder for to sesonger med Top Model og er nå juryformann i årets Frøken Norge-kåring.

Både Sørland og grudt mener Frøken Norge-seieren har forandret livet deres.

Helene Tråsavik er den siste Frøken Norge-vinneren til nå. Hun presentere Norge både under Miss Universe og Miss World i 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.