RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mistanker om korrupsjon i UD

Sist oppdatert:
På under to måneder har UD mottatt 15 tips om mulig korrupsjon.

Ved nyttår åpnet Utenriksdepartementet en varslingstjeneste, der ansatte i UD og leverandører kan varsle om mistanker om korrupsjon eller økonomiske misligheter, fullstendig anonymt.

Siden varslingstjenesten åpnet har det flommet inn 15 anonyme tips om korrupsjon gjennom utenrikstjenesten.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg kan opplyse til komiteen at fra denne varslingstjenesten kom i gang sent i fjoråret og fram til nå, er det så langt varslet i 15 saker, fortalte utviklingsminister Erik Solheim i forbindelse med en høring på Stortinget.

Følger opp to av tre tips
- Ikke alle av dem dreier seg om mistanke om korrupsjon, men en del av dem dreier seg om mistanke om korrupsjon. Departementet går nå selvfølgelig fullt inn i og vurderer hver av disse på basis av de rådene vi får fra G-Partner, med den sentrale kontrollenheten i førersetet, sa Solheim.

Utenriksdepartementet forteller at de jobber videre med to av tre tips.

- Det stemmer at vi har mottatt rundt 15 saker gjennom kanalen. En tredjedel av sakene er sjekket ut og resten er til vurdering. I tre-fire av sakene er det gjort funn som gjør at vi må se dypere på dem, sier Tord Tukun, avdelingsdirektør seksjon for kompetanse og organisasjon i Utenriksdepartementet til NA24.

Med andre ord er det flagget mistanke om alvorligere forhold gjennom varslingstjenesten.

- Ingen mistanke mot «utenriksmenn»
- I hovedsak er det gjort funn i saker i tilskuddsforvaltningen. Det er ingen mistanke knyttet til utenriksmenn, sier Tukun.

Tilskuddsforvaltningen gir tilskudd til eksterne partnere, det kan for eksempel være bistandsprosjekter. De sees som spesielt risikoutsatt, spesielt i land som har en omfattende korrupsjonskultur.

Det er advokatfirmaet G-Partner som mottar de anonyme tipsene.

- Vi mottar informasjon og sender den videre til våre kontakter i UD. Der blir det tatt beslutning om hva som skal skje videre. Informasjonen er taushetsbelagt og dermed kan vi ikke kommentere enkeltsaker i media eller andre steder. Tipser skal være trygg på at det er full anonymitet, sier Erling Grimstad i advokatfirmaet G-Partner til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere