*Nettavisen* Nyheter.

Mistenkelige menn skaper frykt i nabolaget

MISTENKELIG: Dette er et av bildene som ble tatt av de mistenkelige mennene på Tomteråsen i Nes. Foto: Privat/Politiet

Midt på natta stanser en bil i det stille boligfeltet. Ut går to personer og begynner å sette opp steiner i hagene.

09.07.15 10:43

(RB.NO): En av naboene tok bilder av mennene og viste dem fram til andre i gata på Tomteråsen i Nes kommune. De er ikke i tvil.

Her har noen sjekket hvem som er hjemme i ferien eller ikke, og markert hvor de skal komme tilbake.

Sovet dårlig

Bilen, en mørk grå norskregistrert Volvo, skal ha kommet klokka halv fire om morgenen, skriver Romerikes Blad. Det var tre personer i bilen, hvor to gikk ut og begynte å se seg om i nabolaget. Ifølge Jensen skal det ha blitt tatt steiner som allerede lå i noen av hagene og satt opp hvor folk er bortreist.

– Jeg har ikke sovet i hele natt, jeg synes det er skikkelig guffent, sier Karin Strandhaug Jensen, som bor i området og fikk vite om hva som hadde skjedd.

På Tomteråsen har de opplevd tyveri før. I mai forsvant mange bildekk fra flere av naboene. De er nå sikre på at de som kom denne natten vil komme tilbake.

For noen uker siden skrev RB om lignende metoder. Der markerte kriminelle dørkarmene med spesielle tegn. Disse tegnene viste blant annet om boligens eier var rik, eller om det ikke var noe av verdi i boligen.

LES OGSÅ: Dette betyr de hemmelige kodene folk finner på dørkarmene

Overlevert politiet

Bildene er nå overlevert Nes lensmannskontor, der lensmann Bernt Ingar Jahren setter pris på naboenes årvåkenhet.

– Jeg er glad for at folk melder ifra. Det kan være mange årsaker til at folk stopper opp, men hvis det nå skulle vise seg å være noe kriminelt, har vi disse bildene å se til, sier Jahren.

Han bekrefter at det har vært innbrudd i Tomteråsen tidligere.

– Det blir spekulasjoner hva dette kan være, men når noen gjør endringer på en adresse de ikke har tilknytning til, kan man tro det er for å finne tilbake til adressen senere, forklarer lensmannen.

Fortsett å melde inn

Observasjoner av kjøretøy som har blitt meldt inn til lensmannskontoret har tidligere ført til pågripelser.

– Vi er veldig interessert i all opptreden folk finner mistenkelig. Derfor berømmer jeg de som har meldt ifra med informasjon om når, hvordan og hvilket tidspunkt på døgnet observasjonen er gjort.

– Slik type virksomhet midt på natta på en annen manns eiendom, kan tenkes å gjelde lyssky virksomhet, fastslår lensmann Jahren.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÆRRE INNBRUDD: Visepolitimester Kristin Elnæs i Romerike politidistrikt sier det har vært færre innbrudd i villa og leilighet, men innbrudd i garasjer har økt på Romerike. Foto: Vidar Sandnes

Flere grove tyverier

Garasjetyverier har økt det siste året. Visepolitimester på Romerike, Kristin Elnæs ønsker at flere skal sikre verdisakene sine.

– Siden vi lever i et trygt samfunn, tar mange selv ikke enkle forholdsregler. Man lar for eksempel garasjen stå åpen, og kostbare gjenstander er lett tilgjengelige. Vi har alle et ansvar for å sikre våre verdigjenstander. Lås inn sykkelen og andre attraktive eiendeler som for eksempel dekk og verktøy, sier Elnæs.

Til tross for økning i garasjetyverier, har det vært 30 færre grove innbrudd i villaer og 7 færre innbrudd i leiligheter på Romerike hittil i år. Elnæs mener grunnen kan være tilfeldig, men at politiets forebygging kan ha gitt resultater.

– Vi prøver å holde aktive kriminelle i varetekt, om det er grunnlag for det. I saker der det gjelder utenlandske borgere som begår kriminalitet, og det er grunnlag for bortvisning, tar vi i bruk dette, forteller hun.

I juni måned ble det begått fem grove tyverier i villa og sju grove tyverier i leilighet. Elnæs anbefaler å alliere seg med naboen når man reiser på ferie.

Slik holder du tyvene unna

Sommeren er høysesong for innbruddstyver. Unngå at din bolig blir neste offer.

Generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, har selv erfart at et innbrudd kan oppleves som nokså traumatisk, og ønsker med de ti rådene til forbundet å forebygge innbrudd og ivareta hus- og boligeiernes interesser gjennom sommeren.

– Jeg har nettopp hatt innbrudd i hytta, og selv om de ikke tok noe av verdi, ble jeg møtt av store ødeleggelser, forteller Batta.

Han mener det viktigste å passe på før man reiser bort, er at man har en ordentlig forsikring.

– Hadde jeg ikke vært forsikret kan man vel si at innbruddet hadde vært en katastrofe.

Allier deg med naboen

Et annet viktig tips er å la boligen se bebodd ut.

– Lat som om du er hjemme. Allier deg med en god nabo som kan hente posten din og legge noen poser med søppel i søppelkassa di, foreslår han.

Ny alarmtrend

Alarm er ifølge Batta også viktig. Stadig flere alarmer har nå overvåkningskamera og muligheter til å koble alarmsystemet opp mot en app på smarttelefonen.

Cecilie Knudsen i alarmselskapet Verisure kan fortelle at rundt 16 prosent av Norges husstander har alarm. De siste årene har alarmer med kamera tatt over markedet.

– Over halvparten av våre kunder har nå alarm med overvåkning. Hvis alarmen er på og noe beveger seg foran sensoren blir det da tatt bilder. I dag selger vi ikke lenger detektorer uten kamera, forteller Knudsen.

God investering

Peter Batta mener alarm er en viktig investering.

– Det er åtte ganger mer innbrudd i boliger uten alarm, så alarmer tilknyttet en alarmsentral er gull verdt, sier han.

– Og etter innbruddet på hytta har jeg fått klar beskjed fra kona om at vi skal ha alarm også der.

Les flere saker fra Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.