RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mistenker at barn i Nord-Troms er smittet av E. coli

Foto: Ragnhild Enoksen (Nordlys)
Barn lagt inn på sykehus.

Det mistenkes at et barn fra Nordreisa er smittet av enterohemorrhagisk E.coli (EHEC).

Fredag i forrige uke ble barnet innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge og det ble påvist diareassosiert Hemolytisk Uremisk Syndrom (HUS).

Artikkelen er levert av Nordlys

På bedringens vei
Fylkeslegen har gjennom helgen og senest mandag vært i kontakt med UNN og Nordreisa kommune og fått informasjon om at barnet er stabilt og i bedring.

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom.

En slik gruppe er EHEC-bakterien. HUS er en alvorlig nyresykdom, som hos barn oftest skyldes giftproduserende EHEC-bakterier (bakterien produserer såkalte toksiner). Bakterien finnes normalt i tarm hos enkelte individer av drøvtyggere (storfe, saug, geit), og kan overføres til mennesker på ulike måter; for eksempel via mat forurenset med avføring fra dyr, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyr.

HUS er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer. Den vanligste årsak til HUS er infeksjon med en spesiell type E. coli-bakterier, kalt enterohemorragisk E. coli (EHEC), som gir særlig alvorlig sykdom.

I de fleste tilfeller starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn.

Stengte barnehagen
- Ved slike symptomer ber vi om at man tar kontakt med lege i Nordreisa, sier fylkeslegen i Troms, Svein Steinert.

Nordreisa kommune har besluttet å holde barnehagen, som barnet går i, stengt for å gjennomføre smittevask av kontaktpunkter.

- Samtidig vil Nordreisa kommune informere foreldre og ansatte om smitteverntiltak. Lokale, regionale og sentrale helsemyndigheter følger nøye med i utviklingen og vil iverksette tiltak ved behov, sier rådmann i Nordreisa, Anne-Marie Gaino

Fra Folkehelseinstituttet meldes det at det har vært en øking av meldte tilfeller av enterohaemorrhagisk E. coli (EHEC)-infeksjon i Norge den siste tiden, sammenlignet med resten av året.

Lokale helsemyndigheter, Mattilsynet og Folkehelseinstituttet følger opp tilfellene etter gjeldende rutiner for om mulig å avdekke eventuelle felles smittekilder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere