*Nettavisen* Nyheter.

Mistenker at ny person er smittet av meslinger

Hvis du reiste med morgentoget fra Haga til Oslo S tirsdag 26. mars, ber Folkehelseinstituttet deg om å lese deres råd. Foto: Montasje: Scanpix/Googlemaps

Smittet person reiste med morgentoget til Oslo. Nå ber Folkehelseinstituttet passasjerene sjekke om de har beskyttelse.

28.03.19 12:39

OSLO (Nettavisen): Det er sterk mistanke om meslinger hos en innbygger i Nes kommune i Akershus, melder Folkehelseinstituttet på sin nettside.

Vedkommende som nå er under oppsikt har sin arbeidsplass i Oslo.

- Arbeidsstedet er orientert og nødvendige tiltak er igangsatt lokalt. Personer som kan ha vært utsatt for smitte og som ikke er vaksinert eller har hatt meslinger, bør være oppmerksomme på symptomer og følge råd om vaksine, skriver Folkehelseinstituttet.

- Smitter lett

- For å begrense videre spredning går vi ut med føre-var-råd nå. Meslinger er en sykdom som smitter lett og spesielt ved symptomer på sykdommen, sier overlege Øystein Riise i Folkehelseinstituttet ifølge en pressemelding.

- Det er ingen kjent sammenheng med det nylige tilfellet hvor en ansatt på Oslo legevakt fikk påvist meslinger, skriver Folkehelseinstituttet videre.

Reiste du med dette toget?

Folkehelseinstituttet går ut med informasjon om at personen det dreier seg om reiste med Kongsvingerbanen fra Haga til Oslo tirsdag morgen 26. mars og trolig var smittsom under reisen. Toget hadde avgang fra Haga klokka 06.10 og ankom Oslo S klokka 06.56.

Klikk på bildet for å forstørre.

Folkehelseinstituttet går ut med informasjon om at personen det dreier seg om reiste med Kongsvingerbanen fra Haga til Oslo tirsdag morgen 26. mars og trolig var smittsom under reisen. Foto: Bane Nor

Hvis du var på det samme toget, har Folkehelseinstituttet disse anbefalingene:

* Uvaksinerte barn i alderen 9-15 måneder som var på toget, anbefales å få én dose vaksine i dag.

* Barn 0-8 måneder som var på toget, anbefales gammaglobulin så tidlig som mulig og senest innen søndag 31. mars. Foreldre til aktuelle barn i Oslo bør kontakte Oslo legevakt. I andre kommuner kontaktes kommunehelsetjenesten eller legevakt.

* Reisende med dette toget som ikke er beskyttet mot meslinger, anbefales å få en dose MMR-vaksine i løpet av dagen/kvelden i dag – torsdag 28. mars. Vaksinen har beskyttende effekt dersom den gis innen 72 timer etter eventuell smitte.

Fakta

Disse trenger ikke MMR-vaksine

Symptomene

Dette er symptomene på meslinger:

Symptomene starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3–4 dager. En kan også få hvite flekker i munnen. Etter de første dagene blir en gjerne litt bedre, før en på ny får feber og det typiske hudutslettet viser seg. Det starter vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen. Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner, opplyser Folkehelseinstituttet.

Klikk på bildet for å forstørre.

For å begrense videre spredning går Folkehelseinstituttet ut med føre-var-råd. Meslinger er en sykdom som smitter lett og spesielt ved symptomer på sykdommen. Foto: (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.