Haukeland sykehus undersøker om en ny, indisk virusvariant er kommet til Bergen. Svaret er ventet i løpet av torsdag, melder Bergens Tidende.

Avisen skriver at den indiske varianten har en rekke endringer fra det opprinnelige koronaviruset, blant annet mutasjonene med navn L452R og E484Q.

– Slik jeg har forstått det, har de første undersøkelsene vist treff på begge disse mutasjonene, og det gjennomføres nå en helgenomsekvensering for å kunne konkludere med om det dreier seg om den indiske varianten. Kombinasjonen av disse to mutasjonene i samme virus er ikke tidligere påvist i Norge, sier FHIs Line Vold til BT.

Dobbeltmutasjon

En slik dobbeltmutasjon ble først rapportert om fra indiske myndigheter 24. mars, melder BBC.

– En dobbeltmutasjon i nøkkeldeler av virusets spike-protein kan øke risikoen og gjøre det lettere for viruset å unnslippe immunforsvaret, sier virolog Shahid Jameel til BBC.

Les også: FHI: Sosiale ulikheter er ikke hovedårsaken til høyere smitte hos innvandrere

Line Vold opplyser til BT at det undersøkes internasjonalt om varianten kan være mer smittsom, eller om den lettere smitter personer som er vaksinert. Hun sier at man så langt ikke kan konkludere med at dobbeltmutasjonen etter hvert vil gjøre denne varianten dominerende:

– Vi har pr. nå ikke indikasjoner på at den indiske varianten er mer smittsom enn for eksempel den engelske varianten, eller at den har egenskaper som gjør at den vil utkonkurrere de variantene vi nå har sirkulerende, men vi følger situasjonen for alle virusvarianter nøye, sier hun til BT.

Les også: Norge dropper trolig AstraZeneca-vaksinen - det er ikke bare dårlige nyheter

52 nye smittede i Bergen: – Grunn til bekymring

Det er registrert 52 nye tilfeller av koronasmitte i Bergen det siste døgnet. Det er foreløpig ikke noe som tyder på at dette har noe med den indiske varianten å gjøre, men tallet gir grunn til bekymring, ifølge helsebyråd Beate Husa.

22 av de smittede er under 20 år, opplyser Bergen kommune.

Blant de nye smittede har tre ukjent smittevei og sju usikker smittevei.

52 nye smittede er det høyeste smittetallet i Bergen på ett døgn siden 20. november, skriver Bergensavisen. Da ble det registrert 68 smittede.

– Tallene gir grunnlag for bekymring. Selv om slike tall en enkelt dag ikke er avgjørende for innføringen av tiltak, kan tiltak bli nødvendig dersom et så høyt nivå vedvarer, sier Husa til kommunens nettsider.

1.873 personer testet seg i Bergen onsdag. Så langt har 5.650 personer i kommunen fått påvist smitte siden pandemiens start.