RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mistenker juks med strømprisene

Sist oppdatert:
Analyseselskapet ECON mistenker at kraftprodusentene har drevet manipulasjon med kraftprisene. Derfor ber de nå Konkurransetilsynet og NVE om å undersøke
Det er ifølge Aftenposten perioden vinteren 2002/2003 som ECON nå ber Konkurransetilsynet og NVE se på.

Bakgrunnen er den voldsomme oppgangen i prisene på kraft i kraftmarkedet Nordpool den vinteren, og flere har stilt spørsmålet om prisene var skrudd kunstig i været.

– I noen tilfeller finner vi grunn til å anbefale at Konkurransetilsynet og Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) går nærmere inn på budgivningen til enkeltaktører i kraftmarkedet, sier Berit Tennbakk, partner i ECON Analyse til avisen.

Budgivingen skjer daglig når produsentene melder inn til den nordiske kraftbørsen hvor mye strøm de vil produsere det neste døgnet til ulike priser.

Tennbakk har ledet arbeidet med å lage et nytt verktøy som Konkurransetilsynet og NVE skal bruke for å overvåke kraftmarkedet, hvor formålet er å hindre at kraftprodusentene tapper vannet fra magasinene for å manipulere prisene og berike seg på bekostning av strømbrukerne.

– Dette kan for eksempel skje ved at store produsenter sparer på vannet og produserer mindre når etterspørselen er høy. Da drives prisen mye opp og kraftselskapene tjener ekstra på hele sin produksjon, sier Tennbakk.

Konkurransetilsynet uttaler at de ikke umiddelbart har planer om å undersøke forholdene fra vinteren 2002/2003.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere