Gå til sidens hovedinnhold

Mistenkt 37-åring pågrepet - tre drept etter skyting på trikk i Utrecht

Drapene i Utrecht:

Tre personer er bekreftet døde etter skytingen på en trikk i Utrecht i Nederland.

OSLO (Nettavisen, NTB): Nederlandsk politi har pågrepet 37 år gammel tyrkisk mann, som er mistenkt for å ha skutt og drept tre mennesker under skytingen på en trikk på 24 Oktoberplein i Utrecht mandag morgen. Etterforskningen fortsetter for fullt.

Tre personer er bekreftet døde og fem er såret.

Borgermesteren i Utrecht, Jan van Zanen, har på pressekonferanser uttrykt sin medfølelse med ofrene, pårørende og alle som var til stede. Han har videre sagt at han setter stor pris på innsatsen fra redningsarbeidere og andre som var i innsats på stedet.

- Denne hendelsen påvirker oss både i og utenfor Utrecht. Vi vil gå på jobb med en annen følelse i morgen, sier van Zanen som ber folk støtte hverandre og ikke la volden få siste ord.

Spor i en stjålet Renault Clio ledet politiet til Oudenoord i Utrecht der den mistenkte ble pågrepet. Dette er den samme personen som politiet identifiserte med navn og foto tidligere på dagen. En annen mann er også pågrepet. Han er mistenkt for å være involvert i hendelsene, skriver politiet i Utrecht i en pressemelding mandag kveld.

Mandag ettermiddag opplyste borgermesteren at ni var såret, men politiet nedjusterte dette tallet til fem samtidig. Samtidig opplyste de at tre er alvorlig skadd.

Les også

Mistenkt tyrkisk 37-åring pågrepet etter skytingen i Utrecht

Politiet påpeker at de ikke har konkludert om motiv for handlingen.

Trusselnivået ble hevet til høyeste nivå i Utrecht og omegn etter skytingen, og sikkerheten på flyplasser og ved viktige bygninger i Nederland ble styrket, opplyser myndighetene. Skoler ble oppfordret til å stenge dørene og innbyggere ble bedt om å holde seg innendørs mens jakten på gjerningsmannen pågikk.

– Gjerningspersonen er på frifot. Et terrormotiv kan ikke utelukkes, uttalte Nederlands antiterror-koordinator Pieter-Jaap Aalbersberg ifølge NTB.

Skal ha flyktet i bil

Politiet i Utrecht bekreftet tidligere på dagen at flere personer var skadd etter skytingen på en trikk ved holdeplassen 24 Oktoberplein i bydelen Kanaleneiland. Samtidig gikk de ut og sa at det kunne dreie seg om en terrorhandling.

Politiet ba i en melding klokka 13.30 byens innbyggere holde seg innendørs og utelukket ikke flere hendelser. Da var jakten på gjerningspersonen i full gang.

Nederlandske medier melder om pågående politiaksjoner flere steder.

Skytingen på trikken fant sted ved 10.45-tiden.

Klokka 11.44 bekreftet politiet at flere personer er skadd. Flere medier meldte at minst én person var omkommet.

Øyenvitner fortalte om kaotiske tilstander og sårede, og tungt bevæpnet antiterrorpoliti, og ambulansepersonell kom raskt til stedet. Flere sårede ble fløyet til sykehus i helikopter.

Ifølge øyenvitner og politiet flyktet gjerningsmannen fra stedet, angivelig i en rød bil av merket Renalt Clio som var kapret kort tid tidligere.

Terrorberedskapen i provinsen er for første gang satt til høyeste nivå.

(Se direktebilder fra nyhetsbyrået AP fra Utrecht øverst i saken).

- Bærer alle kjennetegn til terror

Nederlands nasjonale enhet for beredskap og terrorsikring NCTV uttalte at angrepet bar alle kjennetegn til å være et terrorangrep. Det understrekes at gjerningspersonen er på frifot.

Ved 13-tiden meldte Reuters via det nederlandske kringkastingsselskapet NOS at politiet hadde omringet en bygning hvor den mistenkte skal oppholde seg.

- Et mulig terrormotiv er del av etterforskningen, skriver politiet på Twitter.

Trusselnivået i Utrecht er satt til høyeste nivå, opplyste den koordinerende enheten for terrorberedskap i Nederland, ifølge avisa De Volksrant.

To øyenvitner opplyste til De Volkskrant at de så gjerningsmannen flykte i en bil. Også Algemeen Dagblad meldte at gjerningsmannen flyktet.

37-åring etterlyst

Mandag ettermiddag gikk politiet ut med navn og bilde på en mistenkt, en 37 år gammel tyrkiskfødt mann.

Mannens motiv er ikke kjent, men ifølge ubekreftede meldinger skal han ha vært i retten i forbindelse med en voldtektssak for få uker siden.

Journalisten Yelle Tieleman i avisen Utrechts Nieuwsblad opplyste på Twitter at 37-åringen i 2013 var involvert i en annen skyteepisode, der han angivelig åpnet ild mot tilfeldig forbipasserende i Utrecht.

Ifølge BBCs tyrkiske tjeneste , som har snakket med en tyrkisk bekjent av den etterlyste i Utrecht, har mannen tidligere kjempet i Tsjetsjenia.

– For få år siden ble han arrestert, mistenkt for å ha tilknytning til den ytterliggående islamistgruppen IS, men han ble senere løslatt, forteller den tyrkiske forretningsmannen til BBC.

Hørte tre skudd

Jimmy de Koster bor i nabolaget og var øyenvitne til skytingen på trikken, melder NTB. Han forteller til TV-stasjonen RTV Utrecht at han hørte tre skudd og så en kvinne i 20-35-årsalderen ligge på bakken utenfor trikken. Flere menn løp bort og forsøkte å dra henne unna, men måtte trekke seg tilbake da det ble avfyrt flere skudd.

Utrecht ligger 40 kilometer sørøst for Amsterdam og har drøyt 300.000 innbyggere.


Se de siste Twitter-meldingene fra politiet i Utrecht:

Kommentarer til denne saken