*Nettavisen* Nyheter.

Mistenkt tyrkisk 37-åring pågrepet etter skytingen i Utrecht

Politiet gikk tidligere ut med bilde av den mistenkte 37-åringen.  Foto: Twitter: Politiet

Nederlandsk politi har pågrepet 37 år gammel tyrkisk mann som er mistenkt for å ha skutt og drept tre mennesker på en trikk i Utrecht.

18.03.19 21:11

Nederlandsk politi har pågrepet 37 år gammel tyrkisk mann, som er mistenkt for å ha skutt og drept tre mennesker på en trikk i Utrecht.

– Vi har nettopp blitt informert om at den mistenkte har blitt pågrepet, sier Utrechts politisjef Rob van Bree på en pressekonferanse ordfører, politi og påtalemyndigheten i Utrecht mandag kveld.

Bekreftelsen kom om lag fire timer etter at politiet gikk ut med navn og bilde av en 37 år gammel tyrkisk mann, som er mistenkt for å ha stått bak trikkeskytingen mandag formiddag. Politiet bekrefter mandag kveld at det er denne mannen som nå er pågrepet.

Tre personer er bekreftet døde etter skytingen på en trikk i Utrecht i Nederland mandag formiddag. Fem personer ble såret, og av dem er tre alvorlig skadd.

Under pressekonferansen ble det påpekt at politiet ikke har konkludert med noe motiv for handlingen, men nederlandske myndigheter har ikke villet utelukke at det kan være snakk om terror.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den første meldingen om at skudd var avfyrt på en trikk i Utrecht klokken 10.45. Foto: AP Photo/Peter Dejong

– Familiekrangel

Motivet er fortsatt ukjent, og politiet vil i likhet med statsministeren ennå ikke utelukke at det kan være snakk om terror.

Ikke-navngitte slektninger sier til det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at skytingen var en familiekrangel, og at Tanis var i slekt med en kvinne som var blant dem som ble skutt. De andre som ble truffet skal ha forsøkt å hjelpe henne.

Også naboer av Tanis sier de tviler på at han hadde et terrormotiv.

– Han hadde perioder der han levde som en religiøs muslim, lot skjegget gro og hadde på seg lange kjortler. Men andre ganger drakk han igjen. Han var veldig ustabil og ofte i kontakt med politiet, sier en av dem til den nederlandske kringkasteren NOS.

Fluktbil funnet

Den første meldingen om at en mann hadde trukket våpen og avfyrt skudd inne på en trikk, kom klokken 10.45 mandag.

Øyenvitner fortalte om kaotiske tilstander og sårede, og tungt bevæpnet antiterrorpoliti, og ambulansepersonell kom raskt til stedet. Flere sårede ble fløyet til sykehus i helikopter.

Ifølge øyenvitner og politiet flyktet gjerningsmannen fra stedet, angivelig i en rød bil av merket Renalt Clio som var kapret kort tid tidligere.

Bilen ble senere funnet forlatt i nærheten og antiterrorpoliti slo kort tid etter til mot en leilighet i området. Det skal imidlertid ikke ha blitt foretatt pågripelser.

Det ble først meldt om skyting flere steder, men politiet har senere avkreftet at dette var tilfellet.

Ukjent motiv

Nederlands justisminister Ferd Grapperhaus bekrefter at Tanis er kjent for politiet fra tidligere.

– Ja, den mistenkte var kjent for justisdepartementet. Han hadde et kriminelt rulleblad. Men det er det vi vet, og jeg kan ikke gi flere detaljer, sier han.

OS skriver at Tanis senest var i retten kun for noen uker siden, da anklaget for en voldtekt som skal ha funnet sted i 2017. I tillegg har han vært i retten i forbindelse med en annen skyteepisode i 2013, innbrudd, tyveri, trusler og hærverk, uten at kringkasteren kjenner til hvorvidt han ble dømt for noen av forholdene.

37-åringens far, Mehmet Tanis, sier til det tyrkiske nyhetsbyrået DHA at sønnen opprinnelig er fra Yozgat sentralt i Tyrkia. Videre opplyser han at de mistet kontakten etter at han skilte seg fra kona og flyttet hjem til Tyrkia i 2008.

– Han pleide ikke å være aggressiv, men elleve år har gått. Hva som har skjedd og hva han har opplevd, aner jeg ingenting om, sier Mehmet Tanis.

– Men hvis han har gjort det han er mistenkt for, må han straffes, legger han til.

Ifølge BBCs tyrkiske tjeneste , som har snakket med en tyrkisk bekjent av den etterlyste i Utrecht, har mannen tidligere kjempet i Tsjetsjenia.

– For få år siden ble han arrestert, mistenkt for å ha tilknytning til den ytterliggående islamistgruppen IS, men han ble senere løslatt, forteller den tyrkiske forretningsmannen til BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag