RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: FRANCISCO BONILLA (Reuters)

Mistenkte agurker i barnehager og kantiner

Sist oppdatert:
100 kilo spanske agurker kjørt ut til norske kantiner, bedrifter og barnehager via importordning.

(SIDE2:) I dag, tirsdag, døde en svensk kvinne av E.coli-smitten hun hadde pådratt seg mens hun var på tur i Tyskland.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Stort parti
Til sammen er da 15 mennesker døde etter E.coli-utbruddet i Europa. Den farlige bakterien antas å stamme fra spanske, økologiske agurker. Foreløpig er det kun meldt om en person som er innlagt på sykehus i Norge med blodig diaré. Personen i 40-årene er innlagt på Sørlandet, men skal ha kontakter mot Tyskland og ikke være fra landsdelen selv.

Opprinnelig meldte Mattilsynet mandag at de hadde funnet at 250 av de antatt smittebærende agurkene var importert til Norge. Nå har nye opplysninger fra importørene endret tallene til 100 kilo.

Virksomheten Grønnmat i Lillesand har importert 100 kilo økologisk agurk fra en av de mistenkte produsentene i Spania i første halvdel av mai. Produktene er solgt via en abonnementsordning, og alle kundene er varslet av importøren, heter det på Mattilsynets sider.

- Agurkene er importert mellom 9. og 24. mai og tilhører en abonnementsordning som omfatter bedrifter, kantiner og barnehager. Vi antar det ikke er veldig mye igjen av agurkene, sier regiondirektør for Mattilsynet Rogaland og Agder, Hallgeir Herikstad til Side2.

Mattilsynet og produsenten jobber nå kjapt for å få oversikt over agurkene og destruere de som ikke er fortært. Agurkene er ikke solgt i vanlige butikker.

Herikstad understreker at de ikke vet per i dag om disse agurkene er bærere av E.coli-smitten, og at det ikke er noen kobling mellom hva den innlagte personen på Sørlandet har spist og disse importerte agurkene. Det er derfor ikke grunnlag per i dag for å si at det vil komme flere smittede tilfeller i Norge som følge av denne importen.

- Vi jobber nå med å ta prøver av agurkene, sier Herikstad.

Vanskelig å spore
Agurkene har ikke vært enkle å spore.

- Det viser seg at de aktuelle agurkene gikk gjennom et mellomledd i Frankrike. Dette har gjort sporingsarbeidet mer utfordrende enn først antatt. På bakgrunn av de nye opplysningene i saken, sjekker nå Mattilsynet små importører ekstra grundig, sier Torunn Stalheim, rådgiver i seksjon planter og vegetabilsk ved Mattilsynets hovedkontor.

Det er ikke sikkert at EHEC-bakterien som nå rammer mange i Europa stammer fra spanske agurker, men man antar dette.

I Norge vet man at åtte agurker er solgt fra Økomat Innherred til Helios Trondheim. Fire av disse er solgt videre til kunder, mens fire ble kastet fordi de var av dårlig kvalitet.

Personer som tror de kan ha agurker fra de mistenkte partiene, bes ta kontakt med sin leverandør. Folk som skal reise til Tyskland bes holde seg unna tomat, salat og agurk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere