RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock

Mister et halvt års søvn

Sist oppdatert:
Nattevåk stjeler søvn tilsvarende seks måneder i løpet av to år.

(SIDE2:) En ny studie viser at de fleste nye foreldre ikke får mer enn fire timers kontinuerlig søvn før de blir vekket i løpet av en natt.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Ikke nok uavbrutt søvn
Ifølge The Telegraph heter det at voksne mennesker bør ha minst fem timers sammenhengende søvn for å fungere som de pleier over tid.

To tredjedeler av foreldrene må imidlertid se langt etter den søvnkvaliteten, skriver The Telegraph.

De mest uheldige, rundt 12 prosent, får to og en halv time, eller mindre, uavbrutt søvn per natt de to første årene.

Tærer på forholdet
Mange foreldre sover normalt mellom sju og åtte timer per natt. Flesteparten av foreldre med barn under to år mister altså seks måneders søvn i løpet av en toårsperiode.

Undersøkelsen ble gjort i England av en sengemerke som ønsket å fremme kampanjen «elsk din seng». Men de fant altså at de fleste småbarnsforeldre kanskje elsket den, men altså ikke fikk tilbrakt nok tid i den.

For lite søvn over lang tid kan føre til depresjon og humørsvingninger. Så synes da også mange nybakte foreldre at det første året kan være stritt også med hensyn til forholdet.

Samsoving?
Ifølge Foreldre og Barn er det en sterkere trend nå enn tidligere å ha barnet sovende hos seg i sengen.

Ekspertene er imidlertid uenige om hvor bra dette er for barn (eller mor og far). Noen mener det skaper en nødvendig trygghet, andre en uvane foreldrene skal slite med senere.

- Det eksisterer en antakelse om at det nærmest er livsnødvendig for spedbarnets utvikling å ligge tett inntil foreldrenes kropp store deler av døgnet. Men det finnes ingen forskning som viser at sovested er avgjørende, sier psykolog og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, Bjørg Grova. Hun sier at trenden antakelig henger sammen med de opplysninger man får når man ønsker å bære barnet i sjal.

Grova sier imidlertid til Foreldre og Barn at hun tror det er viktigere med uthvilte foreldre som er opplagte til å ta seg av barnet når barnet er våkent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere