RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mister røykere håret tidligere?

Foto: Shutterstock (Shutterstock)
Sist oppdatert:
Har røyking enda en negativ bieffekt?

Den økte risikoen for lungeproblemer, kreft og hjerte-karsykdom er for mange røykere ikke ”gode” nok grunner til å slutte. For noen er muligheten for tidlig hårtap en større grunn til bekymring.

Denne saken er levert av Helsenett.no

Forskere har lenge spekulert i om røykere er mer utsatt for tidlig håravfall og gråning av håret. Man har tenkt at giftstoffene i tobakk kan skade hårsekkene og påvirke effekten av hormoner.

Studier viser at dette faktisk stemmer.

I en undersøkelse, publisert i fagtidsskriftet British Medical Journal, fant forskerne en ”vesentlig” og ”konsekvent” sammenheng mellom røyking og tidlig gråning av håret. Over 600 menn og kvinner deltok, halvparten av disse var røykere.

I fjor så et annet forskningsteam nærmere på om røyking også framskynder hårtap. Studien omfattet taiwanske menn. Forekomsten av arvelig skallethet blant asiatiske menn er forholdsvis lav. Resultatene viser at deltakere som røykte var mer utsatt for tidlig håravfall enn andre. Jo flere sigaretter per dag, desto større var hårtapet. 740 taiwanske menn i alderen 40-91 år deltok.

Forskning har så langt ikke gitt svar på om tidlig håravfall og gråning blant røykere skyldes at giftstoffene i tobakk påvirker hodebunnen direkte – eller om årsaken er at røyking framskynder aldringsprosessen generelt.

Mer fra Helsenett.no
Hvordan slutte med snus?
Skader ved bruk av snus
Førstehjelp når du får lyst på røyk
Røykeslutt en gang for alle!
Røykeslutt? Snakk med legen din

Kilde: The New York Times 2008

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere