RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mistet alt etter regjerings-skiftet

Ingvild Braathen fikk beskjed på lillejulaften at hun mistet stønaden på 12.000 kroner i måneden.
Ingvild Braathen fikk beskjed på lillejulaften at hun mistet stønaden på 12.000 kroner i måneden. Foto: Asle Bentzen
Sist oppdatert:
Lillejulaften fikk Ingvild Braathen brevet fra Trygdekontoret som la livet henne i grus. Ny trygdepraksis, innført av den nye regjeringen, fratok henne all inntekt.

- Dessverre hadde vi kjøpt alle presangene allerede. De pengene kunne vi ha trengt, sier en fortvilt Ingvild Braathen (29) til iBergen.no.

Julen i fjor ble feiret med en vond smak i munnen for henne og hennes samboer. Mens de inntok festmåltidet, visste de at om to uker ville de ikke ha penger til å kjøpe pålegg engang. Småbarnsmoren hadde nemlig mistet hele inntektsgrunnlaget sitt, fordi Stoltenberg-regjeringen hadde innført ny praksis for samboere som mottar trygd fra 1. januar 2006. Og den nye praksisen skulle ha tilbakevirkende kraft.

Sa opp jobben
I juli jobbet Braathen i en vikarjobb som stuepike. Hun fikk tilbud om fast jobb og hadde tenkt å takke ja, da hun samtidig fikk tilbud om å få betalt videregående utdanning av Trygdekontoret. Det var perfekt for 29-åringen, som kunne ta et komprimert studie på ett år. Hun valgte å takke nei til jobbtilbudet, si opp jobben og sette seg på skolebenken igjen. Slik skulle hun sikre seg en bedre framtid for seg selv og datteren på fire år.

Braathen var godt i gang med studiene på Bergen Katedralskole og gjorde det bra. Til jul hadde hun fire i snitt og planla videre psykologistudier. Men så ble teppet rykket bort under føttene hennes.

- Jeg fikk vite på lillejulaften at ting hadde endret seg. Den nye regjeringen hadde foreslått i statsbudsjettet for 2006 å endre praksisen for trygdemottakere med samboere. Man kan ikke få stønad fra trygdekontoret dersom man har vært samboer i mer enn 12 av de 18 siste månedene. Før nyttår ble sivilstatus regnet fra 1. november hvert år, det vil si at hvis man ble samboer 2. november 2004, så ville man ikke være registrert som samboer før 1. november 2005 og fra da av begynner de tolv månedene å løpe. Men etter nyttår gikk man over til å regne samboerskap fra dagen man flytter sammen og dermed ble jeg kastet ut av systemet.

Fra 12.000 til 0
For Braathen og kjæresten flyttes sammen 4. november 2004 og har dermed bodd sammen i mer enn tolv måneder. At hun fikk innvilget stønad fra Trygdekontoret mens de gamle reglene fortsatt gjaldt, hadde ingen betydning for Trygdeetaten. Den nye praksisen hadde nemlig tilbakevirkende kraft. Dermed mistet småbarnsmoren både overgangsstønad, utdanningsstønad og barnetilsynsstønad til 12.000 kroner i måneden.

- Hva skulle jeg gjøre? Jeg hadde jo sagt opp jobben min og kunne ikke få en ny jobb på dagen. Dessuten hadde jeg ikke lyst å slutte skolen. Men jeg måtte jo forsørge datteren min. Min samboers inntekt varierer og vi kan ikke leve på den alle fire. Han har også en datter som bor sammen med oss til daglig.

Ingen offentlig hjelp å få
I desperasjon søkte hun hjelp hos sosialkontoret. Men de kunne ikke gjøre noe, for så lenge hun studerer kan hun ikke få sosialhjelp. Det eneste hun kunne få, var en krisehjelp på 320 kroner som et engangsbeløp. Hun søkte øyeblikkelig studielån fra Statens Lånekasse, men behandlingstiden er på åtte uker. Ingen offentlige kontorer kunne hjelpe henne, selv om hun kunne vise dem at hun, samboeren og de to barna hadde 600 kroner til mat i måneden. Da bestemte hun seg for å ikke gi seg og kontaktet advokat.

- Alle jeg fortalte dette til var helt sjokkerte og anbefalte meg å kontakte advokat, så jeg ringte Jan Magne Eidsvik. Han var også helt rystet over ansvarsfraskrivelsen fra Trygdeetatens side. Nå har vi sendt flere klager på det nye vedtaket deres, men de står på sitt, sier Braathen og rister oppgitt på hodet.

- Situasjonen for min klient er rimelig dramatisk. Som følge av vedtaket har hun kommet i en meget vanskelig situasjon. Hun sa opp jobben på grunn av tilbudet hun fikk, og man kan ikke da med et pennestrøk trekke dette tilbake, spesielt ikke ved å gi ny praksis tilbakevirkende kraft, mener advokat Jan Magne Eidsvik.

- Åpner ikke for skjønn
Men det kan man visst.

- Den nye praksisen er vedtatt i Stortinget og åpner ikke for skjønn. Jeg har forståelse for Braathens kjedelige situasjon, men vi er pålagt å følge gjeldende praksis, sier rådgiver Trude Ommundsen ved Fylkestrygdekontoret i Hordaland.

Mange kan være i samme situasjon. Rikstrygdeverket har ingen tall som viser hvor mange som har blitt offer for den nye praksisen, men Ommundsen kjenner ikke til at det har kommet inn flere klager enn den fra Braathen.

- Endringen kan virke urettferdig, det ser vi. Men man kan ikke gardere seg mot endringer, sier Ommundsen.

Ønsker å fullføre skolen
Braathen har bestemt seg for å fortsette på skolen, så lenge det går.

- Jeg har fått låne penger av familien, men kan ikke holde på med det i lengden. Jeg vurderte å ta en deltidsjobb, men slo det fra meg som en umulighet. Det ser håpløst ut og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det kan da umulig ha vært dette politikerne hadde sett for seg da de vedtok denne endringen, sier Braathen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere