RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mistet håret som 11-åring

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Vibeke Klemetsen er fortsatt redd for at hårsykdommen skal komme tilbake.

(SIDE2): Vibeke Klemetsen (36) var bare elleve år da hun ble hun rammet av sykdommen Alopecia areata, og mistet håret.

- Plutselig en dag våknet jeg med store dotter med hår på puta. Når jeg børstet håret kom det av i store klaser, og jeg begynte å se konturer av flekker i hodebunnen, forteller hun til magasinet Stella.

Nesten alle får håret tilbake
Alopecia areata regnes for å være en autoimmunsykdom der immunforsvaret reagerer på en feilaktig måte og forårsaker hårtap. Det er den vanligste årsaken til flekkvis hårtap. 1-2 prosent av befolkningen blir rammet av denne sykdommen, ifølge Lommelegen.no .

Som regel er den ingen symptomer bortsett fra selve hårtapet. Ca. 50 prosent av personer med alopecia areata vil opppleve gjenvekst av hår i løpet av det første året, over 90 % vil få gjenvekst innen 2 år. Håret som da kommer igjen kan mangle pigment.

Aldri mistet hår siden
Hos Vibeke var håret mørkere da det vokste helt ut igjen to år senere.

- Det var blitt litt mørkere, men ellers var det ingen forandring. I ettertid har jeg aldri mistet hår, ikke en gang under de to svangerskapene mine eller når jeg har ammet, sier hun.

Da hun mistet håret som barn måtte hun klippe håret kort og i den lille bygda i Oppdal svirret ryktene om hva hårtapet kunne skyldes.

- Det var alt fra at jeg hadde brukt for mye hårspray, til at jeg hadde stram hestehale når jeg danset ballett.

For pliktoppfyllende
Teorien, som hun selv har mest tro på den dag i dag er den moren hennes mener er riktig.

- Da jeg var ni år begynte jeg å ri. Hun jenta jeg leide av var ganske streng og påla meg nok for mye ansvar. Jeg var redd for hestene, men likevel pushet jeg meg til å være i boksen med en hest som sparket og beit. Jeg var jo en pliktoppfyllende liten jente!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere