RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lien, Kyrre (NTB scanpix)

Mistet hukommelsen - fikk smertestillende

Sist oppdatert:
Kvinne (28) kunne ikke sitte oppreist, og mistet hukommelsen etter flåttbitt - ble sendt hjem med smertestillende.

(SIDE2): Den unge kvinnen brukte 70.000 på å bli frisk av flåttinfeksjon fordi hun ikke fikk tilstrekkelig hjelp av helsevesenet i Norge. Hun måtte til Tyskland for å bli frisk.

«Min historie er ikke unik, men veldig klassisk» skriver hun på sidene til Norsk Lyme Borreliose Forening. Her ligger det historier fra pasienter som føler at de ikke blir tatt på alvor i det norske helsevesenet, og historiene gir dype inntrykk.

Les hva leder for Norsk forening for allmennmedisin mener om denne kritikken lenger ned på siden.

Ble bitt av flått i hodet
«I Juni 2007 ble jeg bitt av flått i hodet på tur med jobben. Flåtten satt på mellom 15-36 timer, og jeg leste i etterkant at det var minimal sannsynlighet for smitte og glemte det helt etterpå.

I løpet av høsten utviklet jeg ekstrem hodepine, nummenhet i hodet, skuldersmerter og kognitive problemer. På legevakten fikk jeg høre at dette var spenningshodepine fikk rekvisisjon til fysioterapeut. Ble mer og mer sliten og hadde lite energi igjen etter at arbeidsdagen var over. Fra januar begynte knærne å svikte og leddbetennelser og muskelsmerter spredte seg i kroppen og ga intense smerter i blant annet kjeven»

LES FLERE HELSESAKER HER

Sykdommen utviklet seg og hun klarte til slutt ikke å gå korte strekninger, passe på sønnen sin og korttidshukommelsen sviktet.

Hun fikk også stadig nye symptomer som muskelrykninger, trykk i hodet og bihuler, tinnitus og nummenhet i ene siden av hodet.

«Det var vanskelig å sitte oppreist på grunn av sterke smerter fra hoftene og kroppen låste seg den posisjonen jeg var i. Utmattelsen ble mer påtagende og hodet var bare en tåke. Husket ikke hva noen hadde sagt til meg bare noen sekunder før og klarte ikke ta meg av sønnen min på 2 år. Ble sendt til nevrolog som utredet meg for diverse muskelsykdommer uten noe funn. Fikk beskjed om at ikke noe alvorlig feilet meg og jeg skulle gå hjem å tenke på noe annet og spise smertestillende.»

Positiv prøve ikke nok
Hun var på dette tidspunktet 100 prosent sykmeldt.

«Jeg fant tilfeldigvis ut at testene som fastlegen bruker for å påvise Borreliose ikke er 100 prosent sikre. Tilbake hos nevrologen fortalte jeg om flåttbittet. Blodprøven var denne gangen positiv på antistoffer men prøven ble allikevel tolket som negativ og forklaringen gikk ut p at man kan ha antistoffer mot Borrelia uten å være syk. Det at jeg faktisk var syk var av mindre betydning. Legen ville sette fibromyalgidiagnose og jeg var nå ferdig utredet.»

Heldigvis slo hun seg ikke til ro med utredningen og søkte hjelp i utlandet.

«Jeg dro til Borreliose Centrum Augsburg, snakket med lege og tok utvidede prøver. Fikk bekreftet aktiv Borrelia og Anaplasma-infeksjon samt TWAR-virus. (se forklaring under. red.anm.) Ble diagnostisert med «Lyme disease stage III». Med positive prøvesvar fra Tyskland fikk jeg tilbud fra infeksjonsspesialist om 30 dager antibiotika og om å sende nye prøver til Sykehuset i Vestfold, igjen kun for å utelukke Borrelia. Takket nei og startet behandling hos BCA i januar, først med 1 uke intravenøs antibiotika og deretter kombinasjonsbehandling i pilleform. Etter en måned begynte jeg å jobbe 50 prosent og to uker senere 100 prosent. Nå er jeg frisk og for 6 uker siden avsluttet jeg den 6 måneder lange behandlingen. Jeg blir allikevel fulgt opp av de tyske legene i en periode fremover for å se at jeg ikke får tilbakefall.»

Lyme Borreliose, stadium 3: Sen, spredt sykdom Dette stadiet er det man kaller kronisk borreliose, dvs. når sykdommen har vart over lang tid (mer enn 6-12 måneder). . Det er typisk at symptomene kan komme og gå. Det kan være lange perioder uten spesielle symptomer, og så kan de dukke opp igjen, måneder og år etter det opprinnelige bittet. Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA) er akseptert som sikkert kjennetegn på sen sykdom.

(Les om stadium 1 og 2 på Norsk Lyme Borreliose Forening her:)

TWAR (Taiwan Acute Respiratory Agent) Twar-bakterien gir infeksjoner hos mennesker og er en viktig årsak til lungebetennelse og plager i bronkier og øvre luftveier.

Les mer om TWAR på www.twar.no her

Anaplasma-infeksjon: Anaplasma phagocytophilum. Flåttoverført bakterie. Selv om infeksjon med A phagocytophilum i hovedsak arter seg som en mild influensalignende sykdom, kan den ha fatale følger. Klinikere bør derfor tenke på human anaplasmose hos pasienter med influensalignende symptomer 1 - 3 uker etter flåttbitt, skriver Tidsskrift for den norske legeforening på sine sider.

Utredning og behandling har kostet henne rundt 70.000 kr.

«Beløpet den norske stat har spart på at jeg er i full arbeid, er langt høyere.» avslutter hun sin pasienthistorie med.

Hvorfor blir de ikke tatt på alvor?

Mange føler de ikke blir tatt på alvor hos fastlegen, men legene tar ikke selvkritikk.

Ifølge Marit Berge ved Norsk Lyme Borreliose Forening, opplever mange å få plager forklart med «psykiske årsaker». Side2 publiserte også historien der en 13 år gammel gutt fikk diagnosen «påfunn» før de fant ut at han hadde Lyme borreliose i kroppen. Det er en infeksjonssykdom med borreliabakterier fra skogflåtten som finnes i Norge.

Leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen mener fastleger har ansvar for sine pasienter, men anerkjenner ikke at mange fastleger ikke tar flåttinfeksjon på alvor.

- Hva tenker du om at en del mennesker som er blitt svært syke ikke ble tatt alvorlig hos fastlegen?

- Fastlegen har et ansvar for sine pasienter, både for utredning og behandling. Norske allmennleger har fokus på flått - og spesielt i endemiske områder. Problemet - eller lykken - er at de aller fleste flåttbitt gir ingen sykdom. Hos noen få gir dette Borreliose, som til dels har diffuse symptomer som ligner på veldig mange tilstander.

- I historiene som har versert i avisene opplyses det at de ikke husker flåttbittet, de har ikke observert utslett, slik at det er vanskelig å relatere symptomene til flåttbittet. Retrospektivt er det lett å se løsningen, men ikke når du har en sliten ungdom på kontoret med diffuse smerter.

Ifølge Hermansen rapporteres det om ca. 300 tilfeller av Borreliose i året, og andelen konsultasjoner på fastlegekontoret med influensalignende sykdom er i en helt annen størrelsesorden.

- Allmennleger forholder seg til at det vanligste er vanligst og begynner sin leten etter årsak der. Det er også å ta pasientene på alvor, mener Hermansen.

- Hva bør en allmennlege sjekke i forhold til en mulig infeksjon forårsaket av flått?

- Når du blir bitt av flått, skal du bare fjerne flåtten. Det er ikke behov for behandling etter hvert flåttbitt. Men hvis du får utslett rundt bittstedet etter noen dager, eller merker ringformede utslett som du ikke har forklaring på, kan det være lurt å vurdere behandling for flåttbitt. Det er dette som kalles en tidlig lokal reaksjon. Den skal behandles med antibiotika.

De som har den utbredte, mer kroniske formen for infeksjon, har mer diffuse symptomer. Ved slike symptomer, må fastlegen begynne å lete etter årsak, og vil starte i den enden som symptomene tilsier.

- Så det er ikke bare å ta en blodprøve for å påvise infeksjon, altså?

- Ved utslett og lokal infeksjon har det ingen hensikt med blodprøver. Blodprøvene påviser antistoffer som ikke dannes så tidlig. Ved mistanke om utbredt sykdom, vil man kunne påvise antistoffer mot Borrelia, men det kan være vanskelig å tolke resultatene, for hvis du bor i et område med mye flått, kan du ha vært smittet før, uten at det har forårsaket sykdom.

- Hvorfor tror du noen fastleger er skeptiske til at flåttbitt kan være grunnen til sykdom?

- Jeg tror ikke det er riktig å si at legene er skeptiske til akkurat Borrelia, men av de mange pasientene som kommer på kontoret med lignende historier, er det svært få som har Borreliose. Det er derfor oftest ikke riktig å tenke på denne diagnosen først. Men det hører nok med på ett tidspunkt i en slik utredning å sjekke for Borreliose.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere