Mistet kona, fikk krav fra Nav

Foto: Vibjørn Madsen (Finnmarken)

Enkemann fikk krav om å tilbakebetale pensjonspenger, ett år etter kona gikk bort.

15.11.10 21:25

Gunnar Bergs kone døde i 2009. De hadde vært gift i 58 år. Mer enn ett år etter konas død, fikk Berg brev fra Nav Pensjon. Det viste seg at Nav hadde betalt ut 9.666 kroner for mye i pensjon til den avdøde, og ba om at pengene ble betalt tilbake.

Berg klaget på vedtaket i juni i år, og ba om å få opplyst hvilken juridisk dekning Nav hadde for å kreve tilbakebetaling.

Han fikk svar, men var på det tidspunktet langt nede og kastet brevet, skriver Finnmarken.

Trekk i pensjonen

I august kom det et nytt brev fra Nav Kirkenes. Her heter det at Nav Pensjon pålegges å trekke 3.222 kroner per måned fra Gunnar Bergs pensjon fra og med august –og inntil hovedkravet på 9.666 kroner er innbetalt.

- Jeg klarer meg godt, men jeg er ikke alene om å oppleve en slik behandling fra Nav. Når praten går på kafeen «Pensjonisten» i Kirkenes, hører man om flere tilsvarende saker. Jeg tenker på dem som av mange årsaker ikke er i stand til å forsvare sine rettigheter, sier Berg i en samtale med Finnmarken.

Han reagerer dessuten på det han har opplevd som arroganse fra Nav under saksbehandlingen.

Berg sier han har satt strek for sin egen sak, men vil bidra til at andre slipper lignende opplevelser.

Beklager

- Vi beklager at krav kan komme til etterlatte i en livssituasjon som er vanskelig og krevende, sier avdelingsdirektør Vegard Rydningen i Nav Pensjon til Finnmarken.

Han sier videre at det ikke skulle gått så lang tid i denne saken.

- Jeg kan bare sterkt beklage at saksbehandlingen har tatt så lang tid, sier Rydningen.

Rydningen slår fast at Folketrygdloven gir Nav Pensjon rett til å kreve tilbakebetaling ved feilutbetalinger. Det gjelder også utbetalinger som går til dødsbo.

- Vi klarer ikke alltid å stoppe utbetalingene av trygd i tide, og det er beklagelig at det fører til krav mot etterlatte som er i en vanskelig og krevende livssituasjon. Men det er viktig for Nav å holde seg til gjeldende regler, og opptre rettferdig, sier Rydningen.

Politiet rapporterer

Han forklarer at praksis er at politietaten rapporterer dødsfall til Nav Pensjon, men at det hender at meldingene kommer for seint til at Nav rekker å stoppe pensjonsutbetalinger i tide.

- Er systemet da godt nok?

- Jeg kunne tenke meg et sentralt register hvor alle dødsfall blir registrert hurtig og mer systematisk enn i dag, svarer Rydningen.

Reglene for utbetaling av trygd ved dødsfall bidrar også til at det er vanskelig å unngå feilutbetalinger. I Norge skal det bare betales ut trygd for den kalendermåneden et dødsfall skjer. Skjer det seint i måneden blir tiden knapp for å stoppe utbetalinger.

- Våre nordiske naboland har en annen ordning for å unngå problemet. De utbetaler trygd for den måned da dødsfallet skjer og den påfølgende måneden, sier Rydningen.

Les flere nyheter fra Finnmarken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.