SANDEFJORD (Nettavisen): Den islamfiendtlige organisasjonen Sian (Stopp islamiseringen av Norge) holdt lørdag ettermiddag en markering i Sandefjord sentrum. Markeringen ble avsluttet med at de satte fyr på Koranen, muslimenes hellige bok.

Markeringen førte til store opptøyer i byen.

- Politiet forsøker å tømme Torget i Sandefjord for folk etter at politiet i en periode mistet kontrollen. De roper i megafon at alle må komme seg hjem, rapporterer Farid Ighoubah, Nettavisens journalist på stedet litt etter halv fem lørdag ettermiddag.

Ved sekstiden har politiet satt inn ekstra ressurser og begynt å tømme torget ved hjelp av hunder, gassgranater og opprørspoliti.

Bilder og videoer fra stedet viser at en stor del av de gjenværende demonstrantene er barn, langt unna myndighetsalder.

Demonstrantene har kastet alt fra brostein, sko, flasker, egg og stoler på politiet.

- Folk her nekter å forlate torget og fortsetter å rope arabiske slagord og riste i metallgjerdene som politiet har som sperringer, rapporterer Nettavisens utsendte.

Butikker og restauranter i området stenger dørene på grunn av opptøyene i Sandefjord.

- Noen av de gjenværende fortsetter å pepre politimannskapene med egg, stoler og andre gjenstander, rapporterer Ighoubah litt etter halv seks lørdag kveld.

Sjokkerte gjester

Opptøyene gjorde det dramatisk for sandefjordinger som var ute i sentrum for å nyte vårværet.

- Gjester på spisestedene her i sentrum er sjokkerte over det som skjer. En kvinnelig gjest på en restaurant 30 meter unna torgplassen gråter ved vinduet og blir trøstet av andre, rapporterer Nettavisens journalist lørdag ettermiddag.

Etter det Nettavisen erfarer har flere av demonstrantene kommet reisende til Sandefjord fra andre norske byer for å demonstrere mot Sian.

Minst to politibiler har blitt knust av steiner kastet av demonstrantene i Sandefjord.

- Demonstrantene har revet ned og brutt seg gjennom politisperringene, rapporterer Nettavisens journalist.

Rundt 16.10 pakket Sian sammen sakene og forlot Torget i Sandefjord etter ordre fra politiet.

Ved 16-tiden varsler politiet publikum på stedet om at de vil bruke gassgranater hvis de ikke trekker bort fra gjerdene de har satt opp.

Nettavisens journalist på stedet sier politiet pepres med småstein og egg av illsinte demonstranter.

Det er cirka 50-60 meter fra gjerdene der motdemonstrantene står til der Sian holdt sin markering.

- Vi har ikke oversikt over hvor mange som er pågrepet. Politiet avsluttet markeringen til Sian av hensyn til sikkerheten til de involverte og andre personer som oppholdt seg i Sandefjord sentrum, sier politistasjonssjef i Sandefjord Siw Thokle til Nettavisen.

Hun sier politiet har forberedt seg på demonstrasjonen i lang tid, at de var godt forberedt og i forkant har vært i dialog med mange ulike grupper.

Til Nettavisen bekrefter Thokle at to politibiler er utsatt for skadeverk.

- Er dette lokale demonstranter, eller er det tilreisende som har kommet til Sandefjord kun for å demonstrere?

- Vi vet det er noen lokale blant demonstrantene, men vi antar at det også er noen tilreisende, sier Thokle til Nettavisen.

Hun bekrefter at politiet brukte gass mot demonstrantene.

- Situasjonen var tidvis såpass anspent at vi vurderte det nødvendig, sier Thokle.

Så vidt hun er bekjent har ingen politifolk blitt skadet i opptøyene.

Lørdag ettermiddag rundt 15.20-tiden fortalte operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Øystein Eikedal, til Nettavisen at det så langt har vært fem bortvisninger.

Da Nettavisen snakket med Thokle ved 17-tiden hadde hun ikke oversikt over hvor mange som er bortvist fra Sandefjord sentrum.

– Det er litt vanskelig å si akkurat hva som skjer der nå, siden vi er midt oppi det, men vi har nok ressurser på plass og fem personer er bortvist fra sentrum. I tillegg er én person innbrakt, sier han.

Les debattinnlegget fra Rødts Ann Cecilie Lund: Sian er ikke velkomne i Sandefjord

– Folk er rasende

Nettavisens journalist på stedet forteller at en haug med motdemonstranter er rasende og rister i sperringene.

– Det er kasting av stein og flasker og veldig mye roping, kjefting og skriking. Det er også tendenser til småkaos her. Foreløpig har politiet god kontroll, men etter at det eskalerte for et kvarter siden, har en del av politiet tatt på seg hjelm, gassmasker og utstyrt seg med skjold, forteller Nettavisens journalist på stedet.

Ting kastes mot politiet «hele tiden», og patruljene fortsetter å gasse med CS-gass - kjent som tåregass. Det anslås å være rundt 60 synlig politi til stede, men det er også sivilpoliti, helikopter, hundepatruljer og to ambulanser med helseberedskap på plass.

– Det er tydelig at motdemonstrantene er rasende, og flere av dem roper «Allahu akbar». Noen kaster faktisk sko mot polititet. Enkelte ser politiet som fienden, fordi de forstår ikke hvorfor SIAN får lov til å demonstrere, sier Nettavisens journalist videre.

Det kastes også egg mot politiet, og barn bidrar også med kastingen. I tillegg kaster barn stein og plastflasker, som igjen fører til at barns blir gasset. Nettavisens journalist observerer at spesielt gassingen av barn provoserer de voksne motdemonstrantene sterkt og bidrar til å eskalere situasjonen.

Klokken 15 begynte den islamfiendtlige organisasjonen Sian sin markering på Torvet i Sandefjord. Der har det også møtt opp en rekke motdemonstranter.

Politiet anslår at mellom 300 og 400 personer har møtt opp på Torvet.

Rødt har varslet at de vil være tilstede, og snu ryggen til for å vise sin motstand mot Sian.

Det har ved en rekke ganger tidligere brutt ut opptøyer blant motdemonstranter når Sian har holdt markeringer.

Sian-leder angrepet

Demonstrasjonen er én av en lang rekke i ulike deler av landet. I august i 2020 brøt det ut kraftige sammenstøt i Bergen der Sian-leder Lars Thorsen ble angrepet og skadd. I en annen demonstrasjon uken før, på Furuset øst i Oslo, måtte politiet avslutte etter at motdemonstranter hadde skapt uroligheter.

Etter voldelige opptøyer ble minst elleve unge menn og tenåringer tiltalt etter at Sian inviterte til såkalt «krenkefest» utenfor Stortinget sommeren 2020, noe Avisa Oslo omtalte. Flere av dem er nå dømt for urolighetene.

En rekke andre personer ble også pågrepet utenfor Stortinget.

Store styrker

I april i fjor var det steinkasting og bråk i Drammen da Sian igjen demonstrerte.

Da Sian skulle demonstrere i Bærum i fjor, etter flere demonstrasjoner som hadde endt med opptøyer, var politiet og kommunen i høyberedskap. Da Nettavisen, og en rekke andre medier, var på plass var det sammen med over 100 politibetjenter.

Det var også satt inn spesialstyrker som Beredskapstroppen, spanere, hundepatruljer, helikoptre, i tillegg brukte politiet droner og kamera for å dokumentere eventuelle lovbrudd.