*Nettavisen* Nyheter.

Mistet omsorgen - rømte med barna

Foto: Colourbox.com (Colourbox.com)

I snart en måned har politiet jaktet på to barnehagebarn som forsvant med foreldrene like etter at de mistet omsorgen for dem.

26.01.11 07:35

Politiet i Larvik ber innstendig foreldrene om å melde seg.

– Vi har jobbet med saken siden begynnelsen av januar, og vi jobber med den ennå. Barna er ikke kommet til rette, sier politiinspektør Magnar Pedersen ved politiet i Larvik til Østlands-Posten.

Ber foreldrene melde seg
– I sånne saker er det alltid uro, men det er ikke mulig for politiet å si noe om hva slags fare barna befinner seg i nå. Han ber innstendig foreldrene om å melde seg.

– Det gjør saken bare mye verre å holde barna borte fra den offentlige omsorgen det er besluttet at de skal ha, sier han.

Etter det Østlands-Posten kjenner til, leter politiet ikke bare etter barna og foreldrene i Norge, men også utenlands. Det skal kommet inn tips om at de kan ha reist til Polen. Akkurat hvor politiet leter nå, vil ikke Pedersen si noe om.

Går ikke ut med detaljer
– Vi går ikke ut med detaljer i etterforskningsfasen, men det er standard prosedyre i slike saker å gjøre bruk av politikontakter både nasjonalt og internasjonalt, sier han.

Det var i begynnelsen av januar at Fylkesnemda for barnevern og sosiale saker i Vestfold vedtok en omsorgsovertakelse av de to barnehagebarna fra Larvik. Østlands-Posten har ikke fått innsyn i årsaken, men det er standard prosedyre at barnevernet skal overta omsorgen innen seks uker etter et vedtak i nemda. Før det skjedde, forsvant familien.

Hvor de reiste og om de skal ha fått hjelp av noen, sier politiet ikke noe om. Saken ble anmeldt til politiet like over nyttår. Det skal ha blitt tatt ut en siktelse mot foreldrene, med en tillatelse fra tingretten til pågripelse.

I henhold til et brev Østlands-Posten har fått tilgang til, skal det ha blitt hevdet at barnas far er blitt observert i Norge, mens det skal ha vært moren som hadde barna med seg – det antydes at det er hun som i det siste har hatt den daglige omsorgen.

Norsk familie
Utdrag fra Facebook skal også ha blitt brukt underveis i arbeidet med å finne familien.

– Familien tilhører opprinnelig Larvik, det er en norsk familie, sier Pedersen, og legger til:

– Det foreligger en anmeldelse fra kommuneadvokaten fra tidlig i januar som omhandler brudd på straffelovens § 216, og vi bruker våre kontakter i arbeidet med å finne familien, sier Pedersen.

Straffelovens § 216 sier at du kan straffes med fengsel inntil tre år hvis du «bevirker eller medvirker til at en umyndig ulovlig unndras eller holdes unndratt fra sine foreldres eller andre vedkommendes omsorg».

– Utover det har jeg ingen kommentarer til etterforskningen, sier politiinspektør Magnar Pedersen.

Les flere saker i Østlands-Posten her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag