Se videointerjvu med Unge Venstre-leder Sondre Hansmark her:

DEICHMAN/OPERAEN (Nettavisen): Knappe åtte måneder før stortingsalget, kaver regjeringspartiet Venstre på 2-tallet på meningsmålingene.

Les også: Ferske tall: En av fem har meldt seg ut av Venstre

Det bekymrer ikke Unge Venstre-leder Sondre Hansmark:

- Det er mulig vi er litt naive, men det er ro og god stemning i partiet, så vi har tro på valgseier, sier Hansmark til Nettavisen.

Vi møter ham på Oslos nye storstue, Deichman bibliotek, for å høre om ungdomspartiet har en trylleformel som kan hjelpe moderpartiet.

- Venstre kan lykkes hvis våre statsråder kobles tettere opp mot Venstre og hvis vi klarer å kapre flere «lilla-velgere» fra Arbeiderpartiet (Ap), sier Hansmark.

Les også: Måling: Venstre nesten radert ut av Stortinget: - Vanskelig å stoppe lekkasjen

- Mitt verste mareritt

Paradokset er at det kan lede til at hans verste mareritt blir en realitet:

- Det er mitt verste mareritt at Trygve Slagsvold Vedum blir statsminister, fordi det vil reversere noe av det viktigste vi har fått til de siste årene og i regjering.

Han sikter til å kutte utslipp, ta imot flere kvoteflyktninger, nedleggelse av pelsdyrnæringen og en rusreform som hjelper – ikke straffer – de som sliter med avhengighet.

- Alt dette står i fare hvis Sp blir så store som meningsmålingene viser, og Vedum blir statsminister.

Venstre fikk 4,4 prosent oppslutning ved stortingsvalget i 2017.

Les også: Stavrum: På høy tid å stille vanskelige spørsmål til Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum

- Alene-gang og egoisme

- Hva frykter du vil komme i stedet?

- Proteksjonisme og en drastisk svekkelse av det internasjonale samarbeidet. Vi vet at Sp vil melde Norge ut av EØS-avtalen, vår viktigste handelsavtale. De siste ukene har Sp og Vedum vært mest opptatt av å kare til seg mest mulig vaksine til Norge i stedet for en rettferdig fordeling på internasjonalt nivå, sier han - og legger til at:

- Den formen for alene-gang og egoisme dette vitner om, er jeg veldig redd skal prege statsministerens kontor, legger han til.

Les også: Ett år siden Frps exit - får sjokktall på måling: - Ny bunnotering

Hansmark mener man straks må stille Vedum til veggs på «de store spørsmålene i vår tid», og nevner hvordan man skal løse klimakrisen og hvordan erstatte de tusenvis av arbeidsplassene som går dukken hvis vi går ut av EØS.

- Dette er viktige spørsmål for velgerne, som Sp ikke har gode svar på, mener han.

Mener Sp svartmaler

- De er mer opptatt av å snakke om hvor ille alt går i Norge når sannheten er at mange piler peker i riktig retning.

Les også: Thorbjørn Berntsen vil ha lederdebatt nå: - Lukker vi øynene for 17,5, gjør vi som strutsen

Hansmark håper på borgerlig suksess til høsten, og lykkes ikke det, tror han en ny regjering med Ap og Sp er det mest aktuelle.

- Det vil være dårlig nytt for verdens flyktninger, rusavhengige og for at vi skal nå våre klimamål. Aps rolle kan bli ganske minimal, med målinger helt nede på 17-tallet og en ganske upopulær statsministerkandidat, konstaterer Hansmark.

Les også: Stavrum: Norsk vaksineproduksjon er en dødfødt tanke og det burde Senterpartiet forstå

- Hvem er Venstres hovedmotstander?

- Senterpartiet! Venstre og Senterpartiet står milevis fra hverandre i store saker, sier han - som mener at når det kommer til å ønske reformer velkommen, skrur Sp tiden 50 år tilbake.

- Så hva er din forklaring på at Sp når frem hos «folk flest», mens Venstre ikke klarer det?

- De er veldig gode på problembeskrivelser, men ekstremt dårlige på løsninger, sier han.

Mens mange spør om Vedum offentlig vil utfordre Støre, vil ingen i Sp si det høyt. De svarer at de vil ha fokus på saker – ikke enkeltpersoner.

Nettavisens gjentatt spørsmål til Senterpartiet om hvorvidt Vedum utfordrer Støre i statsminister-stolen, har til nå blitt avvist hver gang.