MMR-vaksinen frikjent i stor studie

I en stor studie med over 5000 deltakere blir vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder frikjent. MMR-Vaksinen har vært anklaget for å forårsake autisme hos barn.

13.09.04 14:13

Denne siste studien ble publisert i siste nummer av det anerkjente medisinske tidsskriftet, The Lancet.

For et noen år siden var det stort oppstyr rundt MMR-vaksinen, som er en del av det norske vaksinasjonssystemet. Enkelte studier som ble publisert, kunne tyde på at MMR forårsaket utviklingsforstyrrelser hos barn. Særlig i USA ble det store reaksjoner, men også i Norge har det vært en reell nedgang i antall barn som har blitt vaksinert.

Færre vaksineres
Statistikk fra Nasjonalt Vaksinasjonsregister (SYSVAK) viser at barn født i 2001 har jevnt over lavere dekningsgrad enn barn født i 1997 (før oppstyret rundt MMR-vaksinen). Dekningsgraden forteller hvor stor andel av befolkningen som er vaksinert. I Oslo og Vestfold er den under 80 prosent, i Hordaland er den helt nede på 62 prosent.

Blir vaksinasjonsdekningen for lav, kan det være en fare for oppblomstring av epidemier vaksinen retter seg mot.

Hva gjør MMR-vaksinen?

Vaksinen beskytter mot:

*Meslinger: Tidligere var dette vår alvorligste barnesykdom, og årlig forårsaker den minst 1 million barnedødsfall på verdensbasis. Den er forårsaket av Morbillivirus, og gir uttalt sykdomsfølelse, høy feber og hudutslett. Den kan gi alvorlige komplikasjoner som hjernebetennelse, lungebetennelse og bronkitt.

*Kusma: En virusinfeksjon forårsaket av parotitisvirus. Det rammer ørespyttkjertelen, og fører til en uttalt hevelse. Den kan også ramme testiklene, og dersom begge testiklene blir affisert kan man bli steril.

*Røde hunder: En virusinfeksjon forårsaket av rubellavirus. Denne sykdommen gir vanligst forkjølelsessymptomer og et rødprikkete utslett. Den største faren er at den kan gi fosterskade dersom den rammer en gravid kvinne de første tre-fem månedene av svangerskapet.

Vaksinen trygg
En forskergruppe under ledelse av Liam Smeeth, ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, har gått gjennom et materiale på over 5000 briter som har mottatt MMR-vaksinen. De fant ingen sammenheng mellom autisme eller utviklingsforstyrrelse og vaksinen. De konkluderer med at vaksinen skal være trygg.

Videre forteller de at det er høyt uklart hvorfor barn får autisme og utviklingsforstyrelser. Smeeth spekulerer i om denne usikkerheten er grunnen til at enkelte forskningsmiljøer grep tak i MMR-vaksinen i utgangspunktet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag