*Nettavisen* Nyheter.

Mobber presidenten for mopedkjøring

Foto: CHARLES PLATIAU

- Han er en dust, eller snarere en latterlig mann, sier moren til tidligere førstedame Carla Bruni.

03.02.14 12:31

Kvinneproblemene til den franske presidenten har i helgen tatt en ny vending. Nå har moren til tidligere førstedame Carla Bruni, Marisa Bruni Tedeschi (83), langet ut mot president François Hollande.

83-åringen mobber den franske presidenten, og omtaler ham som en «dust» og en «latterlig mann» i et intervju med den italienske avisen La Stampa.

- Kan jeg si sannheten? Han har oppført seg som en skikkelig dust, eller snarere en latterlig mann. Aldri har en mann i en sånn posisjon blitt sett løpende til sin elskerinne på en moped, sier hun til avisen.

President Holland kunngjorde for halvannen uke siden at han forlater sin samboer Valérie Trierweiler. Det skjer etter avsløringene om at Holland skal ha kjørt på skuter på nattetid til sin elskerinne - skuespilleren Julie Gayet.

- Helt fra tidenes morgen har herskere og mektige menn hatt utenomekteskapelige forhold. De ble kalt for «favoritter» og kom på hyppige besøk uten å rokke ved ekteskapets balanse. Ingen ville ha oppført seg på en sånn barnslig måte, sier hun med en klar henvisning til skuterkjøringen til Hollande.

Knives om filmpris
Moren til Bruni er skuespiller av yrke, og er nominert til en filmpris i den franske versjonen av Oscar - César film. Hollandes elskerinne, Julie Gayet, er også nominert i samme filmutdeling. Hun er nominert for sin rolle som en assistent til en fransk minister. Hennes karakter har ironisk nok fått navnet Valérie.

Både Gayet og Bruni Tedeschi er nominert for beste kvinnelige birolle.

Bruni Tedeschi sier at det verste ved oppførselen til Hollande, er at han dumpet samboeren så plutselig.

- Om de hadde væt gift, så ville han ikke klart å kvitte seg med henne på den måten, sier Bruni Tedeschi.

Mange franskmenn mener presidenten har rett og slett ydmyket sin tidligere samboer. Nylig ble 600 bilder av Valérie Trierweiler fjernet fra den offisielle nettsiden til den franske presidenten.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pool Benainous/hounsfield

Kjedelig og grå
Utroskapssaken kan også ha bidratt til at franskmenn har fått et litt annet inntrykk av presidenten. Holland har tidligere blitt karakterisert som en litt kjedelig og grå politiker. Han er den minst populære franske presidenten i nyere historie. Men med kvinnehistoriene økte også populariteten hans.

- Han har blitt oppfattet som en fargeløs og lite karismatisk mann, uten spesielt drag på kvinner, uttalte førsteamanuensis og Frankrike-ekspert Franck Orban til Nettavisen forrige uke.

- Og så begynner han å bli oppfattet som en mann som har draget på damer. Og det oppfattes ikke nødvendigvis som negativt, sa han.

Hollande valgte å kunngjøre bruddet til tidligere samboer Valérie Trierweiler via en melding til pressen forrige lørdag. Måten det ble gjort på, ble møtt med mye kritikk i Frankrike.

- Hollande har vært en forkjemper av kvinners rettigheter og snakket om likestilling i sitt program, og ment at kvinners plass i samfunnet måtte styrkes og at kvinner skulle få like rettigheter som menn, sa Orban.

- Men når han informerer om bruddet gjennom en kort melding som er ganske kald og følelsesløs, så oppfatter en del kvinner denne meldingen som krenkende. Jeg har notert meg at det har vært en del kvinnelige kommentatorer og journalister som er i sjokk over måten det ble gjort på, sa Frankrike-kjenneren.

(Artikkelen fortsetter under).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Valery Hache

Solberg på besøk
I tillegg til kvinneproblemene, sliter Holland med å få fart på den franske økonomien. Mandag kommer statsminister Erna Solberg (H) på besøk til Elyséepalasset for å ha bilaterale samtaler med president Hollande.

- Privatlivet hans får være hans eget, sier statsminister Erna Solberg til NTB, før hun mandag besøker den franske statslederen i Paris.

- Alle politikere vil leve gjennom familiære og andre kriser mens man styrer. Jeg tror man må ha tillit til at man klarer å holde fokus på jobben. Spørsmålet er om mediene klarer å holde fokus på jobben, sier Solberg på spørsmål om Hollandes privatliv nå overskygger landets viktige økonomiske utfordringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag