RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mobil er miljøsynder

Visste du at produksjon av én mobiltelefon genererer ca. 75 kilo søppel?

Mobiltelefonen har for lengst erobret tronen som verdens mest populære elektroniske dings. Men selv om mobilen har mange fordeler er det viktig å være klar over at den kan innebære et helse- og miljøproblem hvis den ikke brukes riktig, eller hvis den ikke behandles forsvarlig når du skal kvitte deg med den.

Før du kjøper ny telefon:
Vurdér om du kan bruke mobiltelefonen din litt lenger i stedet for å kjøpe ny.

Hvis problemet med den gamle telefonen er at batteriet lades ut for raskt, går det som regel an å bare kjøpe et nytt batteri. Det gamle kan du levere til en forhandler.

Som hovedregel kan du klage på mobilen og kreve gratis reparasjon i inntil fem år etter at du kjøpte den - forutsatt at skaden eller feilen ikke skyldes uvettig bruk. Les mer på nettsidene til Forbrukerrådet.

Når du skal kaste den gamle telefonen:
Når du skal kvitte deg med din gamle mobil kan du levere den til en hvilken som helst forhandler av mobiltelefoner. De plikter å ta i mot, gratis og uten krav om nykjøp. De plikter også å sørge for miljøvennlig behandling av mobiltelefonene de samler inn. Les mer om innsamling av mobiltelefoner - og andre elektroniske produkter - her .

Plan Norge har en avtale med en del forhandlere som gjør at 50 kroner for hver innleverte mobil går til gjenoppbygging etter tsunamien i Asia. Forhandleroversikt finner du på Plan Norges nettsider.

MT ReCellulaire samler inn brukbare mobiler for eksport og videresalg i Togo, Vest-Afrika. I Oslo kan du levere mobiltelefoner og ladere i resepsjonene ved Høgskolen i Oslo, Pilestredet 46 og 52.

Når du skal ha ny telefon:
Velg en telefon som anbefales på nettsiden Mobilmärkning.no . Disse telefonene tilfredsstiller kriteriene til miljømerket TCO 01.

Velg en mobiltelefon med lav SAR-verdi (strålingsverdi), helst under 0,8 W/kg. Du finner en oversikt over SAR-verdier for de fleste telefoner på nettsidene til Mobile Manufacturers Forum .

Når du bruker telefonen:
Ikke la små barn leke med mobiltelefoner. De innenholder miljøgifter som barna kan få i seg ved å tygge og suge på telefonen.

Noen tips for å begrense strålingen mot hodet:

Invester i et handsfree-sett.

Send SMS/MMS-meldinger i stedet for å ringe.

Unngå lange samtaler i mobiltelefon.

Bruk telefonen minst mulig på steder med dårlig mobildekning. Årsaken er at telefonen stråler mest hvis dekningen er dårlig.

Ringer du mye fra bilen kan du vurdere å gå til anskaffelse av en utvendig mobilantenne. Metallet i bilen demper mobilsignalet, og vil føre til at mobilen stråler mer. En utvendig mobilantenne løser dette problemet.

Barn bør være spesielt forsiktige, siden nervesystemet og hjernen deres er under utvikling og er mer følsomt for ytre påvirkning. Barn kan også ta opp mer strålingsenergi gjennom hodet enn voksne.

Hvorfor?
Å reparere mobiltelefonen vil i de fleste tilfeller være mer miljøvennlig enn å kjøpe ny.

Ekspertene er uenige om stråling fra mobiltelefoner kan være skadelig. Det sikreste man kan gjøre er å utsette seg for minst mulig stråling. Barn er mer følsomme for stråling enn voksne og bør være ekstra forsiktige.

Mobiltelefoner kan inneholde miljøgifter som bly, kvikksølv og bromerte flammehemmere.

Produksjon av én mobiltelefon genererer ca. 75 kilo søppel.

Les mer på www.grønnhverdag.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere