*Nettavisen* Nyheter.

Mobil-revolusjonen er her

Foto: (Nokia)

Telenor har endelig åpnet sitt nye, superraske mobilnett. Vi står foran en ny æra innen mobiltelefoni. Les alt om telefonene, tjenestene og teknologien her.

01.12.04 14:02

Med en 3g-telefon vil du få helt nye muligheter med mobilen.

Dette er 3g, eller umts:
Forkortelsen umts står for Universal Mobile Telecommunications System, og er betegnelsen på 3. generasjons (3g) teknologi for mobilkommunikasjon.

Dette er etterfølgeren til gsm- og gprs-nettet, og kalles ofte mobilkommunikasjonens svar på bredbånd.

Umts gir dataoverføringshastigheter på – teoretisk - inntil 2 Mbps via mobiltelefoner, håndholdte PCer og liknende. Maksimal hastighet via gprs er rundt 170 kbps.

Disse områdene får umts nå.

Telefonene som støtter teknologien, har stor kapasitet og plass til ekstern minnebrikke.

Mye raskere
3g er samlebetegnelsen på de nye mobiltjenestene som kommer nå som overføring av informasjon over mobilnettet blir mye raskere enn før.

Dersom du er Telenor-abonnent, trenger du ikke å bytte abonnement, telefonnummer eller sim-kort for å få tilgang til det nye nettet - alt er inkludert i det abonnementet du allerede har.

Helt nye tjenester
Med større båndbredde og raskere nett, vil det komme flere nye tjenester, i tillegg til at dagens tjenester oppleves enda bedre.

De første tjenestene som kommer på markedet vil være tv på mobilen, mye raskere surfing og mulighet for å videotelefoni.

TV 2 har akkurat lansert sin mobil-tv-tjeneste, og NRK er allerede oppe og går. Tjenester som kartsøk, veivisere og video vil komme rullende ut nå som nettet er oppe og går.

Dette er edge:
Edge står for Enhanced Data for GSM Evolution.

Med edge vil mobiltelefoni-operatørene kunne tilby hastigheter opptil 384 kbps, men faktisk hastighet vil være noe lavere.

På litt mer forståelig norsk betyr det at du får en fart på mobilsurfingen din som går minst like raskt som når du bruker en dobbel isdn-linje for å surfe på PC-en din.

Edge er en videreutvikling av dagens mobilnett, mens umts er et nytt nett og en ny teknologi.

Disse områdene har edge i dag.

Dermed kan telefonen din fortelle deg hvor du er om du har gått deg bort i en fremmed by, vise deg veien til nærmeste bensinstasjon, eller fortelle deg om severdigheter i nærheten av hvor du befinner deg.

Her kan du lese om ti andre kule tjenester som vil komme til en 3g-telefon nær deg.

HER ER 3G-TELEFONENE:
De nye telefonene er både tyngre og større enn dagens små telefoner, men har gjerne både en og to skjermer, kamera og en haug av funksjoner innebygd.

Utviklingen går raskt, og det vil komme både mindre, lettere og mindre strømsugende modeller om ikke lenge.

I dag er det naturlig nok få 3g-telefoner i salg i Norge, men vi har tatt en titt til Sverige, hvor 3g har vært oppe og gått en god stund, for å vise deg hvilke telefoner du nå har å sikle etter.

Nokia 6630 - verdens minste 3g-telefon
Dette er telefonen som Telenor kjører lanseringen av 3g-nettet i Norge på.

Smarttelefonen har selvfølgelig støtte for 3g-telefoni, men også edge.

På den måten kan du surfe og overføre data raskt selv om du skulle befinne deg utenfor dekningsområdet til 3g.

Klikk på bildet for å forstørre.

6630 har i mp3-spiller, støtte for ekstra multimediakort som gjør at du kan utvide minnet opp til 1 GB, innebygd RealOne-spiller for avspilling av video, vpn-klient og støtte for videokonferanse.

For at sistnevnte skal fungere i en businessammenheng, er det viktig at personen i andre enden kan se ansiktet på den som sitter på andre enden av linjen.

Det har Nokia løst ved å tilby en dokkingstasjon med et kamera montert.

Dokkingen får strøm via kabel og fungerer dermed ikke fullt ut mobilt, men på den andre siden tapper ikke videokonferansen telefonen for strøm, slik problemet har vært på mange andre terminaler.

Her er alle spesifikasjonene til 6630.

Sony Ericsson Z1010 - video og film
Klapptelefonen fra Sony Ericsson er utstyrt med to innebygde kamera og to skjermer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sony Ericsson

Det ene kameraet bruker du til å ta bilder på vanlig måte, mens det andre kameraet er plassert under skjemen og peker mot deg.

Telefonen støtter videotelefoni, og på denne måten kan du filme deg selv samtidig som du ser den du snakker med i fargeskjermen.

Mediespilleren på Z1010 kan håndtere formatene mp3 og mpeg4, slik at du kan spille av musikk og vise bilder, lysbildefremvisninger og direkteavspilte eller nedlastede videoklipp.

Det interne minnet er på 32 MB, men kan uvides med ekstra minnekort.

Her er alle spesifikasjonene for Z1010.

Nokia 7600 - sære former
Denne mobilen fra Nokia har vært i salg en stund, men det er først nå du virkelig får tatt i bruk telefonens fulle potensial.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nokia

7600 har kamera, men ikke med megapikseloppløsning slik Nokia 6630 har.

Du får mp3-spiller, sidedeksel som kan klipses av og på for fargeforandringer, og selvfølgelig 3g-støtte.

Her kan du lese TV 2 Nettavisens test av Nokia 7600

Telefonen er stappfull av funksjoner og applikasjoner, med mp3-spiller, Blåtann-støtte, infrarød port, wap 2.0-leser og Java.

Særlig den innebygde mp3-spilleren falt i smak, men når telefonen har et minne på bare 29 MB – og dette skal deles mellom mms, e-post, sms, kontakter, bilder og musikk – kan det bli litt lite plass. Det er derfor merkelig at Nokia ikke har kjørt på med plass til et ekstra minnekort.

Motorola A1000 og E1000
Motorola satser også hardt på den nye mobilteknologien, og har mange umts-telefoner på markedet. A1000 og E1000 er noen av de siste modellene som ble lansert, og er beregnet på henholdsvis proffbrukeren og mannen i gata.

E1000 er en liten og lett telefon med 1,2 megapiksler innebygd kamera, super skjerm, mulighet for videotelefoni og lokaliseringsteknologi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dermed er mobilen optimalisert for lokaliseringstjenester som ruteplanlegging, søk etter severdigheter, restauranter eller shoppingmuligheter.

A1000 er mobilen for proffe brukere, og en av de mest interessante 3g-telefonene vi har sett så langt.

Motorola-mobilen har pda-funksjonalitet og trykkfølsom skjerm, og kjører på operativsystemet Symbian. Det er samme system som for eksempel Sony Ericssons P900-telefoner kjører.

Med A1000 kan du lese både Word, Excel, Acrobat og Powerpoint-filer og den har vpn-støtte for trygg oppkobling til nettverket på jobben slik at du kan sjekke e-post og andre sensitive data.

Telefonen har også 1,2 megapiksler kamera innebygd, og skjermen er også noe svakere enn på E1000.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.