RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Mobilen din kan kapres

Har mobiltelefonen din ringt opp en kontakt av seg selv? Da kan den være kapret.

Mobiltelefonene blir stadig mer avanserte, og de aller fleste kan i dag brukes til å surfe på nettet og har tilgang til e-post. De likner altså mer og mer på en liten datamaskin.

Men det har også sin bakside. Det gjør telefonene mer utsatt for hacking, og som med datamaskinene kan også mobiltelefon bli tatt over av personer med uærlige hensikter.

Advarer
Post- og teletilsynet advarer nå mot mobiltelefonkapring.

«Mange har vært uheldige og åpnet et bilde eller en lenke som har blitt sendt som en melding. Bildene eller lenkene har i etterkant vist seg å være programmer som installeres på telefonen uten at brukeren merker det. Mobiltelefonen er dermed «overtatt» av hackeren», skriver tilsynet på nettvett.no.

Nettsurf og blåtann
Det er imidlertid flere måter å kapre mobiltelefoner på.

En metode er å infisere nettsider med skadelig kode, og når mobilbrukeren besøker siden blir skadelig programvare lastet ned. Dette er kalt «drive-by download». En annen metode er å utnytte telefoner med åpne blåtann-tilkoblinger, hvor uvedkommende kan koble seg til telefonen.

Hva bør du så gjøre for å unngå å få telefonen kapret?

«Vårt råd er at du passordbeskytter telefonen, installerer antivirusprogram (flere leverandører finnes) og er like skeptisk til å motta ting på mobiltelefonen som du er med PC-en din. Det gjelder å bruke hodet – også når det gjelder mobiltelefonen», er rådet fra Post- og teletilsynet. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere