Mats Charmontree (15) satt i engelsktimen på skolen da han åpnet batterilokket på bestselgeren Sony Ericsson K750i. Plutselig smalt det.

- Freste
- Det freste og jeg fikk syre på hendene, forteller Mats til Aftonbladet.

Røykutviklingen som oppsto gjorde at timen måtte avbrytes, og rommet måtte luftes ut i flere timer.

Hendene hans skalv fortsatt da Aftonbladet snakket med gutten senere på dagen.

- Alle ble redde, forteller gutten.

Historien er relativt lik en annen historie med en Sony Ericsson-mobil for noen år siden, der en et batteri tok fyr etter at batterilokket på telefonen ble åpnet.

Bestselgermobil
Sony Ericsson K750i er en av de bestselgende mobiltelefonene til Sony Ericsson noen gang, og var en bestselger i mange år i Norge.

- Ja, dette må være den mestselgende telefonen vi har hatt. Jeg hørte andelen denne telefonen hadde i mobilnettet til en av de to store operatørene våre for et halvt år siden, og det var ekstremt høyt, forteller daglig leder i Sony Ericsson i Norge, Erik Sandsmark, til Nettavisen.

Skylder på brukeren
Sony Ericsson selv mener at slike ulykker er svært sjeldne, og at det som regel er brukerens egen feil.

- I 99,9 prosent av tilfellene er det feil bruk som er årsak til at slik skjer. Det er som regel slag eller veskeskade som er problemet. En slagskade på batteriet kan føre til lekkasje mellom cellene inni batteriet, og det skaper en kjemisk reaksjon, forteller Sandsmark til Nettavisen.

- Væske i telefonen kan skape en kortslutning på kretskortet på telefonen som igjen kan skape varme, sier han.

5 tilfeller i Norden i år
Så langt i år har Sony Ericsson registrert fem branntilfeller i mobiltelefoner i Norden.

- Du kan regne med at vi har rundt 40 prosent markedsandel i disse landene, og da sier det seg selv at det blir små volum. Sannsynligheten for at du havner i nærheten av en mobil som tar fyr er ekstremt liten, og det er mye mer sannsynlig at det er andre ting som skjer med deg, forteller Sandsmark.

Han oppfordrer likevel folk til å være på vakt.

- Man skal være litt bevisst på det hvis telefonen har slagskader, eller man ser at batteriet er utvidet. Man bør følge litt med på telefonen under første lading hvis noe slikt har skjedd, slår Sony Ericsson-sjefen fast.

Ikke garantert ny mobil
Sony Ericsson vil ikke garantere gutten en ny mobil, men telefonen skal nå til undersøkelse for å finne ut nøyaktig hva som har skjedd. Dette imponerer ikke 15-åringen.

- Det var heldig at jeg ikke hadde den ved øret, da hadde jeg mistet hørselen. Jeg synes selskapet skal gi meg en ny telefon, avslutter han.

I fjor døde både en mann i Kina og Sør-Korea etter at mobiltelefonene deres eksploderte.

Store saker tidligere
Dette er ikke første gangen mobiltelefoner er involvert i uhell. Det har vært en rekke rapporter om mobiler som har tatt fyr de siste årene, og det er ikke bare brukerfeil som er problemet slik Sony Ericsson hevder. Nokia måtte i fjor bytte ut 47 millioner originale batterier etter at det ble kjent at disse kunne eksplodere. Året før dette måtte DoCoMo trekke tilbake 1,3 millioner brannfarlige batterier i Japan.

Og den samme batteritypen som benyttes i mobiltelefoner har vært involvert i en rekke større saker angående bærbare datamaskiner. Sony måtte blant annet trekke tilbake 9,6 millioner batterier basert på samme teknologi

Advarer mot ladere
Etter en brann på Karmøy i mai i år gikk også politiet ut og advarte mot mobilladere som sto i stikkontakten til enhver tid.