*Nettavisen* Nyheter.

Mobilen for de paranoide

Nå har de som er paranoide fått sin egen mobiltelefon. Møt yndlingen med det klingende navnet VectroTELX8.

Er du redd for at noen skal avlytte samtalene dine, har det sveitsiske selskapet Vectrotel utviklet mobiltelefonen for deg. X8 er en mobiltelefon som skal sørge for at ingen skal kunne avlytte samtalene dine, samme hvor mye de ønsker det.

Lett å avlytte mobiler
Det er ingen hemmelighet at GSM-nettet kan avlyttes enkelt, både fra sentralt hold, mens også ved å snappe opp signalene med spesialutstyr. Det er denne faren X8 skal sørge for at forsvinner.

Telefonen har en egen miniSD-kortleser, og på et kort er det integrert en krypteringsalgoritme som forvrenger signalene som sendes ut fra telefonen. For at de i den andre enden skal forstå hva som blir sagt trenger de også en tilsvarende telefon. Det betyr at du altså ikke kan snakke sikkert med andre «vanlige» mobiltelefoner eller fasttelefoner.

Også en «vanlig» telefon
Utover å være en sikker samtalepartner, er dette en ganske normal telefon. Den har et 1,3 megapikslers kamera, som både kan ta bilder og video, og et stort QVGA-display på 240 x 320 punkter. Den er også utstyrt med Bluetooth, infrarød overføring og USB-tilkobling.

Størrelsen er hyggelige 115 x 47 x 21 millimeter. Andre kan altså ikke på lang avstand se at dette er en stor spesialtelefon.

Eksportbegrensninger
Fordi telefonen har innebygget kryptering, er det ilagt strenge eksportbegrensninger på telefonen, men Norge er et av landene telefonen kan importeres til. Noen pris oppgis ikke av produsenten, og ingen norske importører er listet.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.