RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mobilen kan gi allergi

Sist oppdatert:
Ulike tester viser at mobiltelefonen kan inneholde nikkel.

(SIDE2): Nikkelallergi er den aller vanligste kontaktallergi som fins og den forårsaker kløe, rødhet, blemmer, væskende sår og sprekker i huden.

Kronisk eksem
Mange av dem som har nikkelallergi utvikler også kronisk håndeksem. Ifølge en artikkel i Canadian Medical Association Journal ble 23 ulike mobiltelefoner testet for nikkelinnhold. Hele ti av de 23 telefonene og headset-ene ga utslag i testen. Det skriver den svenske avisen Expressen tirsdag.

10-20 prosent av kvinner i Norge er rammet av nikkelallergi, noe færre menn. Slik allergi kan bli svært plagsom, og en kan bli tvunget til å skifte jobb, for eksempel hvis man jobber innen renhold og stadig utsetter hendene for kjemikalier og væske, skriver norske lommelegen.no på sine sider.

Også Vitenskapssentret for Allergi i Danmark har testet 41 mobiler for nikkel. Åtte av dem friga nikkel.

Studier i både Danmark og Canada viser at det ikke er tilfeldig. Hver femte mobiltelefon i en dansk undersøkelse inneholdt nikkel. I den andre, kanadiske undersøkelsen, ble 23 av de mest populære modellene testet og 43 prosent av dem inneholdt nikkel.

Trenger ikke informere
- Egentlig burde produsentene informere kundene, men de har ingen plikt til å gjøre det, sier professor Jeanne Duus Johansen, sjef for Vitenskapssentret for Allergi i Danmark.

Produsentene av de telefonene som utmerket seg i den danske testen vil ikke avsløre hvilke modeller det var snakk om. De ble med i testen med en klausul om at navnet deres ble holdt hemmelig.

De kanadiske forskerne navngir derimot nikkelmobilene og her fins merker som Samsung, Sony Ericsson, Blackberry og Motorola.

Økende problem
Ifølge Jeanne Duus Johansen kan mengden nikkel variere selv om man har to helt identiske telefoner. Dette fordi de består av så mange ulike komponenter.

- Vi testet for eksempel fem telefoner av samme merke og modell. Bare to av dem inneholdt nikkel, sier hun.

- Det kommer hele tiden nye rapporter om nikkelallergi og mobiltelefoner og dette er bare begynnelsen. Problemet kommer bare til å vokse, sier hun.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere