- Nå har den russiske offensiven i Donbas holdt på i en ukes tid. De kjører på med omfattende artilleriangrep langs fronten og en god del bakkeangrep. De har rykket noe fram, mens ukrainerne har slått tilbake andre steder. Enn så lenge har ikke russerne hatt den store framgangen, sier oberstløytnant ved Forsvarets Høyskole, Geir Hågen Karlsen til Nettavisen.

Russland har tre ganger så mange soldater - likevel er det håp for ukrainerne
Han sier at begge sider nå mobiliserer ved frontlinjen. Ukraina får inn mye tungt materiell fra Vesten som de vil bruke mot russiske styrker.
Tar tid
- Men det vil ta tid å få det på plass. For det første må de motta materiellet. I tillegg må de ukrainske instruktørene som har fått opplæring i Vesten i bruk av disse våpnene få tid til å trene opp sine landsmenn før våpnene kan settes inn langs fronten, sier Karlsen.

Sender soldater uten trening og med våpen fra 1800-tallet til frontlinjen
Samtidig med at Ukraina flytter både tropper og nye, tunge våpen fra Vesten til frontlinjen strømmer det også stadig på med russiske styrker.
- Russerne setter inn avdelinger fortløpende etter hvert som de kommer til Donbas. De mobiliserer i resten av Russland for å hente flere soldater til fronten, men det er ikke så mye mer å ta av. Det er veldig tidlig å si hvordan dette vil gå, men min vurdering er at dette vil bli langvarig og blodig, også for sivilbefolkningen, er Karlsens dystre spådom.
Les mer: - Vi vet at vi er neste land på Putins liste
Det er nemlig mange store byer i områdene som russerne nå forsøker å erobre. De sivile lidelsene i Mariupol har det vært skrevet mye om, men Karlsen tror vi fort kan se lignende scener i andre byer i Donbas.
- Vi har både Kramatorsk og Slovjansk, to byer som ligger like ved hverandre og som til sammen har en kvart million innbyggere. Det er masse slike byer i Donbas med flere hundre tusen innbyggere og blir disse byene omringet vil vi fort få enda verre lidelser enn Mariupol, sier Karlsen til Nettavisen.
Les mer: Den russiske taktikken overrasker: - Vi klør oss i hodet
Tom Røseth er hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, og leder av forskningsgruppen deres på Ukraina. Han sier russerne har hatt liten fremgang i Donbas de siste to dagene, selv om de har tatt noen landsbyer.
Dette er en BTG
En BTG er en russisk bataljonsgruppe. I hver gruppe er det et sted mellom 600 og 1000 soldater.
Kilde: Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets Høyskole.
- Siste melding fra ukrainsk side i morges var at de hadde tapt noen landsbyer og at russerne har plassert ut to nye BTG-er ved Izium, samt at de har satt ut Iskander-missiler på russisk side av grensen. Iskander-missilene kan nå mål i hele Ukraina og er det som er brukt i angrepene mot Odessa og våpenlagre i resten av landet. De koster masse å produsere, men de er veldig presise og kan også ta ut ukrainske kommandokontrollsentre, sier Røseth til Nettavisen.

Nå må Putin ta et valg: - En tung beslutning
Ukraina har sagt at de vil frigjøre Mariupol, byen som har vært omringet av russiske styrker helt siden starten av invasjonen. Her kjemper en styrke på det man antar er rundt 2.000 ukrainske soldater fra stålverket Azovstal mot den russiske overmakten.
- Det er ikke et utenkelig scenario, men det ligger et stykke fram i tid hvis ukrainerne skal klare å frigjøre Mariupol. Vi snakker fort om måneder, men da må også den russiske krigsmakten feile betraktelig i tiden fremover. Hvis Russland taper i Donbas, kan det være mulig å dytte de ut av Mariupol, sier Røseth til Nettavisen.
Men enn så lenge er det ingen tegn til at russerne går på noe nederlag i Donbas.
- Selv om ukrainerne holder god stand og har enkelte motoffensiver, spesielt rundt Kherson, sier Røseth.
LES MER: Harde kamper om Donbas: - De er tallmessig underlegne
Tidsfrist
Nettavisen har skrevet flere artikler om at Vladimir Putin kan ha gitt en tidsfrist til styrkene sine. Vestlig etterretning mener nemlig at russerne vil ha en seier å feire innen 9. mai, dagen Russland feirer seieren over nazistene i andre verdenskrig.

Skal ha satt en dato for seier: - Har store utfordringer
- Vi ser at de russiske styrkene som flyttes fra frontlinjene andre steder i Ukraina til Donbas har veldig kort opphold mellom frontlinjene. Det tror vi er fordi de må lykkes innen 9. mai, så da har vi en politisert krigføring. Ideelt sett skulle disse styrkene fått utstyrt seg ordentlig, trent sammen, hvilt ut og fått det vi kaller en kraftsamling. Da kunne de blitt overlegne på ett sted langs frontlinjen og brutt gjennom, men det evner ikke russerne slik de kjemper nå, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.
