RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mobilt strålebedrag

Sist oppdatert:
Hva sier du til en enkel og effektiv stopper for livsfarlige mobilstråler? Produktet Mobil Perserva skal visstnok gi deg det.

”En effektiv biologisk beskyttelse mot elektromagnetiske mobilstråler”. Det er det de som selger oppfinnelsen Mobil Preserva her i Norge lover deg.

- Nøytraliserer strålene
På egne nettsider slår de fast at stråler fra mobilen kan være skadelig for deg, men at du for kun kroner 198 enkelt og greit kan nøytralisere disse strålene.

Ved hjelp av en bølgekompensator og to tynne antenner, alt inni i et lite frimerke av en klisterlapp, blir hodet ditt skånet mot den usynlige fare, sies det. Så langt høres jo dette ut som en kjempeinvestering! Eller¿?

Får slakt av fysikkekspert
- Jeg er ingen tro på dette produktet i det hele tatt! Det sier fysiker og 1.amanuensis Arnt Inge Vistnes ved Universitetet i Oslo.

Han har jobbet med forskning rundt stråling i 17 år, og plukker produktet fra hverandre, bit for bit.

- For det første er forskningsresultatene produsentene viser til totalt ubrukelige vitenskaplig. De henger rett og slett ikke på greip, og er helt uten verdi slik jeg ser det. Det som dog er litt artig er jo at deres egne tester viser at Mobil Preserva ikke reduserer strålingen nevneverdig, sier Vistnes.

Det andre punktet som gjør at Vistnes er særs skeptisk til denne lille vidunder-klistrelappen, er knyttet til mobilens egen ”intelligens”.

Slik ser den lille klistrelappen ut.
Slik ser den lille klistrelappen ut.

For dersom Mobil Preserva faktisk reduserte strålene, som telefonen må sende ut slik at vi kan få ringt med den, så ville den faktisk selv øke strålene igjen for å opprettholde et så sterkt signal som mulig. Strålingen ville altså da først gå ned et lite øyeblikk, for så å returnere til samme nivå igjen. Og da er man jo tilbake ved utgangspunktet.

- Og resultatet av noe slikt ville jo bare bli at batteriet gikk ut fortere fordi mobilen måtte jobbe hardere, pluss at signalet rett og slett ville bli brutt dersom vi var for langt unna en såkalt basestasjon, forteller Vistnes.

Det virker altså som man skal betale nesten 200 kroner for å få et batteri som raskere blir tomt, og et mobilsignal som er dårligere, uten at strålingen blir redusert i det hele tatt.

- Mobil Preserva virker
- Produktet vårt virker, mener Atle Johanson, som selger produktet i Norge.

Og ifølge våre tester fører det verken til at batteriet går fortere tomt, eller at signalet blir svakere.

Johanson sier seg totalt uenig i fysikkekspert Vistnes sine uttalelser, og mener Mobil Preserva helt klart beskytter deg mot mobilstråling.

- Jeg kjenner selv flere som har hatt meget godt nytte av dette produktet, sier Johanson, så vi vet av erfaring at dette holder mål.

Ufarlig mobilstråling
Men hvor farlig er denne strålingen egentlig, og trenger vi beskyttelse mot den?

- Det foreligger til dags dato ingen forskning som knytter bruk av mobiltelefon til helseskader, sier Merete Hannevik ved Statens Strålevern.

Fortsatt forskes det på området, og ingenting er 100 prosent sikkert. Men Hannevik mener at det i utgangspunktet ikke er noen grunn til å bruke penger på ting som skal beskytte mot slik stråling.

- De eneste som bør være litt forsiktige med å ringe for mye med mobil er små barn, understreker Hannevik.

Hannevik sier at dersom vi absolutt vil ta våre forholdsregler med tanke på stråling fra mobil, så holder det i lange baner å bruke hands free. Og når det gjelder selve produktet Mobil Preserva, har heller ikke Hannevik store troen på det.

- Jeg har jobbet med dette i årevis og har til dags dato til gode å se et slikt produkt som har noe for seg!, avslutter Hannevik.

Les flere forbrukersaker på www.tv2hjelperdeg.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere