Mobiltelefon avslørte ungdommene - dømt til å betale 18.000

Risikosupporter dømt etter masseslagsmål.

01.12.14 16:12

Et funn av en mobiltelefon på en parkeringsplass i Lørenskog avslørte de 26 ungdommene som hadde avtalt å møtes for å slåss.

Ungdommene skal være risikosupportere fra grupperingene som kaller seg «Enga Yngre» og «Sportsklubbens Yngre (SKY)», som henholdsvis holder med fotballagene Vålerenga og Lillestrøm. De skal ha vært 13 mot 13 under slåsskampen.

Eneste som ikke godtok bot
17 av ungdommene på videoen ble identifisert, 13 av dem ble ilagt bøter på 25.000 kroner hver. Fire var under 18 år og fikk dermed ikke bøter.

Én av de 13 valgte å ikke vedta boten, og saken endte dermed i retten.

- 25.000 var en for høy bot, og dette var slik jeg ser det første gangen en slik sak ble prøvd for retten, sier 18-åringens advokat Bjørn Erik Rødser.

Mandag møtte mannen i Nedre Romerike for å prøve saken sin for retten.

«Han valgte å delta i det som var et forhåndsavtalt masseslagsmål, hvor formålet nettopp var slåsskamp og voldsutøvelse med en rivaliserende gruppe», skriver retten i den ferske dommen.

- Betydelig skadepotensial
Da 18-åringen møtte i retten mandag kom han med en uforbeholden tilståelse.

Aktors påstand om bot var det samme som på forelegget - 25.000 kroner. I dommen blir det opplyst om at vanlig reaksjon i lignende saker ligger på mellom ti og femten tusen kroner.

«Retten finner den aktuelle situasjon så vidt spesiell at det etter rettens oppfatning begrunner en bot som ligger høyere enn en alminnelig ordensforstyrrelse. Det er tale om et forhåndsavtalt masseslagsmål med et betydelig skadepotensiale», skriver dommeren.

Videre skrives det at denne type slagsmål er et problem, spesielt i forbindelse med fotballkamper.

«Politiet har videre opplyst at denne type avtalte masseslagsmål er å regne som "øvelser" til voldshandlinger som eventuelt må inntreffe på etterfølgende fotballkamper», står det i dommen.

- Glad saken er over
Retten mener dette er svært alvorlig, spesielt med tanke på at det kommer et betydelig antall tilskuere på fotballkamper som er helt uten tilknytning til risikosupporter-miljøet.

«Det er nødvendig for å sikre ro og orden i det offentlige rom, og særlig når det gjelder denne type forhåndsavtalt voldsutøvelse. Dette vil kunne ha en viktig signaleffekt inn i de aktuelle miljøene», står det videre.

Retten fant at passende bot er 18.000 kroner. Det kan 18-åringen og hans forsvarer leve med.

- Det blir feil å si at vi er fornøyde, men det er langt lavere enn aktor ville ha det til. Nå er han bare glad at saken er over, og han har erfart at det å møte i retten ikke er det morsomste, sier advokat Rødser.

18-åringen fortalte i retten at han nå har trukket seg ut av miljøet fordi denne saker har fått ham til å skjønne at det ikke var så lurt å være med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.