*Nettavisen* Nyheter.

Modemkapring koster millioner

Et lite program blir lastet ned på datamaskinen din, og plutselig er modemet ditt knyttet til et nummer i Tuvalu. Modemkapring kan koste nettbrukeren dyrt.

26.03.04 10:27

Modemkapring kan gjennomføres på mange måter, men fellesnevneren er at modemet i datamaskinen ringer et annet nummer enn brukeren ønsker.

Ekstrakostnad
Ofte ringer modemet til fjerne steder som Tuvalu og Cook-øyene, og tellerskrittene raser fort. I Sverige taper Telia penger på virksomheten, og tar opp kampen mot kaprerne.

- Dette er et stort problem for oss. Man kan tro at Telia har fortjeneste på dette, men for oss innebærer dette ingen inntekter, bare kostnader, sier Ralph Arnestig, sjef for kunderelasjoner i Teliasonera.

Samtaler til små, fjerntliggende strøk som Tuvalu koster mer for Telia enn de tar betalt for av kundene. Telia ønsker likevel å tilby muligheten, og fordi så få ringer kan tilbudet gis med tap.

Kidnappede modem har derimot gitt en kraftig økning i teletrafikken til uvanlige steder i det siste.

Skaper betalingsvansker
- Det har vært en svært kraftig økning i trafikken til ulike land de siste månedene...Det koster oss millionbeløp. Da handler det ikke bare om kostnadene per minutt, men også at kunder får høye regninger de ikke klarer å betale, sier Arnestig til ComputerSweden.

Svenske Ny Teknik forteller om en familie utenfor Örebro som nylig fikk en regning fra Telia på 21 000 kroner for internettoppkobling mot et nummer registrert på øye Diego Garcia.

- Denne oppkoblingen skjedde dessverre like før vi stengte muligheten for trafikk til Diego Garcia i begynnelsen av mars, sier Telias informasjonssjef Hans G. Larsson til Ny Teknik.

Vanskelig å stoppe
Telia stanset linjen til Diego Garcia fordi den eneste trafikken dit var en følge av modemkapring. Etter stengingen har kaprerne derimot flyttet til Lichtenstein, i tillegg er det mye trafikk til Tuvalu, Tsjekkia og Cook-øyene.

- Vi har allerede stengt av visse nummer og nummerserier til de nye stedene, men Cook-øyene er et ferieparadis, noe som gjør det umulig å lukke døren helt. Lichtenstein er et finansielt sentrum, og kan heller ikke stenges av, sier Larsson.

Det finnes gratis programvare på internett som skal vanskeliggjøre kapring av modem, og Telia anbefaler modembrukere å benytte seg av disse. I tillegg tilbyr Telia kundene sine egne programmer som skal gjøre nettbruken enda sikrere, skriver Ny Teknik.

Her finner du et program som sikrer deg mot modemskapring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.