Moderna sa at selskapet er trygg på at den såkalte mRNA-teknologien som brukes i vaksinen, også er godt egnet til å brukes på den nye varianten av koronavirus som er oppdaget i flere land, melder nyhetsbyrået Reuters.

At Moderna melder om immunitetseffekt på minst ett år overgår det forskere hittil har trodd om vaksinenes effektivitet. Eksperter i flere land har trodd på en immunitetseffekt på mellom tre og ni måneder.

Vaksinen mRNA-1273 bruker et syntetisk mRNA til å etterligne overflaten til koronaviruset og lære opp immunforsvaret til å kjenne igjen og nøytralisere det.

Moderna sa i desember at det skulle gjennomføre tester for å se hvordan vaksinen håndterte ny varianter av koronaviruset.

Les også: Alt du lurer på om korona, vaksine og smittevern: Erna Solberg svarer direkte i Nettavisen tirsdag 11. januar klokken 19

Selskapet forventer å levere mellom 600 og 1.000 millioner doser i 2021. Tirsdag er det varslet at Moderna-vaksinen kommer til Norge.

Kommer til Oslo tirsdag

Tirsdag kommer de 4.000 første dosene av Modernas koronavaksine til Norge. Samtlige skal brukes i Oslo og vaksinere eldre i risikogruppen.

– Jeg er glad for at den andre koronavaksinen nå kommer til Norge. Dette innebærer ingen endring i vaksinestrategien, sier Høie i en skriftlig kommentar til NTB.

Les også: Storbritannia satser på kontroversiell vaksine-strategi - Norge følger neppe etter

Oslos politiske ledelse har flere ganger utfordret den nasjonale fordelingsstrategien. Men Høie står fast på at vaksinene skal fordeles jevnt til alle kommunene.

Norges vaksineavtale med EU

I avtalen med EU ble det fredag 8. januar kjent at Norge kan sikre seg 2 millioner doser fra AstraZeneca før april. Dersom koronavaksinen fra AstraZeneca blir godkjent av EU, vil Norge vil få rundt 2 millioner doser av vaksinen før slutten av mars.

Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström opplyser til NRK at Norge vil motta totalt 2 millioner doser av AstraZeneca- vaksinen i februar og mars.

Les også: Advarer mot «vaksinenasjonalisme»: Mener Norge må bakover i køen

Dosene kommer i tillegg til vaksinene som kommer fra Pfizer og Moderna.

Men det forutsetter at Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) godkjenner vaksinen fra AstraZeneca, når de møtes 25. januar.

Per torsdag 7. januar fikk hadde 17.337 personer i Norge fått første dose av koronavaksinen i Norge, ifølge tall fra Folkehelseinstituttets koronavaksineringsprogram.

Les også: FHI: Best å vente med å bli gravid til etter vaksinasjon