Omikron-varianten kan forhåpentligvis bekjempes med dagens koronavaksiner. Hvis ikke, er Pfizer BionTech og Moderna allerede i gang med å utvikle en bedre vaksine.

Moderna anslår at de trenger to måneder for å oppdatere sin nåværende koronavaksine til den nye omikron-varianten (B.1.1.529) og ha gjennomført kliniske tester om rundt tre måneder.

Modernas styreleder, Stephen Hoge, sier til New York Times at selskapet innledet dette arbeidet tirsdag.

Selv uten data om spredningen av omikron-varianten var Moderna-forskerne ikke i tvil om at denne varianten av koronaviruset ville utgjøre en betydelig trussel:

- Denne tingen er en Frankenstein-miks, uttaler Hoge og refererer til mutasjonene som gjør forskerne så bekymret.

Les også: Innfører tiltak for å forsinke spredningen av omikron

Et stort antall mutasjoner

Verdens helseorganisasjon (WHO) skriver i sin rapport publisert søndag at omikron er «en svært avvikende variant med et stort antall mutasjoner», blant dem 26-32 i piggene, noen av dem er bekymringsfulle og kan muligens kobles til bedre evne til å unnslippe kroppens immunforsvar og smitte lettere. WHO understreker at mye fortsatt er usikkert.

Se faktaark om omikron-varianten fra WHO (PDF)

- Den har fått alle alarmklokkene til å ringe, sier Hoge i Moderna.

Guldvog: - Tror den får fotfeste

- Vi tror omikron-varianten etterhvert vil få fotfeste i Norge, men det er om å gjøre at det ikke skjer for raskt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

Guldvog møtte pressen klokka 12 mandag for å svare på spørsmål om omikron-varianten.

- Utfordringen nå er den merrisiko vi har fått gjennom den nye virusvarianten. Vi må forsikre oss om at vi gjør det vi skal for å beskytte befolkningen i størst mulig grad, sier Guldvog til TV 2.

Han sier Helsedirektoratet ikke kommer til å foreslå full nedstengning.

- Vi er ikke i 12. mars-modus, sier helsedirektøren.

Omikron-varianten av koronaviruset er ikke påvist i Norge ennå, men det er en mulighet for at den har kommet til Norge uten at den er påvist, sier Folkehelseinstituttet.

De sier det er sannsynlig at varianten er mer smittsom enn deltavarianten og vil spres til Norge. Det er likevel lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom, ifølge FHI.

Der har de nå forsterket samarbeidet med de medisinsk-biologiske laboratoriene og kommunelegene i landet for å oppdage omikron-varianten når det dukker opp her.