Gå til sidens hovedinnhold

Moderna-vaksinen har én stor fordel

Flere vaksiner er nå på vei gjennom nåløyet for bruk til bekjempelse av korona. Den nyeste fra Moderna, har en stor fordel over konkurrenten fra Pfeizer og BioNTech.

Når vi går inn i 2021 vil trolig to vaksiner være nær klar for masseproduksjon. Den ene er utviklet av Moderna, mens den andre er utviklet av Pfizer og BioNTech.

Begge vaksinene er såkalte mRNA-vaksiner, som betyr at viruset ikke brukes i selve vaksinen. Dermed kan man ikke bli syk med covid av å ta dem.

Begge vaksinene er over 90 prosent effektive. Til sammenligning er en vanlig influensavaksine cirka 50 prosent effektiv.

Begge vaksinene må tas i to omganger.

Les: Økende vaksine-optimisme etter melding om gjennombrudd fra Moderna

Stor fordel under oppbevaring

Den store fordelen til Moderna derimot, er at den holder seg i en uke i vanlig kjøleskap. Vaksinen til Pfizer og BioNTech må derimot lagres på minus 70 grader før bruk. Moderna kan lagres på vanlig kjøleskap-temperatur (mellom 2 og 7 grader). I tillegg til å tåle 30 dager i vanlig kjøleskap, vil vaksinen til Moderna holde seg i opptil seks måneder i minus 20 grader.

Les også: Selskapet Moderna sier at koronavaksinen deres er 94,5 prosent effektiv

Forskjellen vil gjøre det lettere å transportere og oppbevare Modernas vaksine.

Mandag ble det kjent at europeiske og amerikanske helsemyndigheter har startet godkjenningsprosessen av Moderna. Den har da gjennomført en placebo-kontrollert test på 30.000 personer. Av 95 personer som fikk covid-19 symptomer etter å ha fått vaksinen, hadde 90 personer mottatt placebo og bare fem personer fått den virkelige vaksinen.

Les egen sak: Ny vaksine skal være 94,5 prosent effektiv

USA har bestilt 20 millioner doser, og vil starte vaksinering på nyåret. Tirsdag ble det kjent at også Frankrike vil starte vaksinering i januar.

Tredje ble forsinket

Britiske AstraZeneca var lenge først i løypa på å bli ferdig med vaksine. I mai meldte selskapet at de regnet med å kunne levere 30 millioner doser til Storbritannia allerede i september.

Dette anslaget viser seg å være fullstendig feil. Ifølge UK Vaccine Taskforce er nå forventningen at Storbritannia vil motta 4 millioner doser innen nyttår. Målet er at Storbritannia skal få de 100 millionene vaksinedosene de har bestilt i løpet av første halvår 2021.

- Anslagene vi gjorde ble gjort med forutsetning om at absolutt alt skulle fungere og at det ikke oppsto noen utfordringer, forteller vaksinesjef Kate Bingham, ifølge Reuters.

Kommentarer til denne saken