Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mødre trygler Saudi-Arabia om ikke å halshogge sønnene deres

Ali Mohammad al-Nimr er dømt til døden i Saudi-Arabia. Han var mindreårig da han ble pågrepet og dømt til døden. Bildet over viser passet til gutten.
Ali Mohammad al-Nimr er dømt til døden i Saudi-Arabia. Han var mindreårig da han ble pågrepet og dømt til døden. Bildet over viser passet til gutten. Foto: ESOHR
Sist oppdatert:
Henrettelsene av de unge mennene er trolig nært forestående.

Fem mødre har skrevet et åpent brev til kong Salman av Saudi-Arabia, hvor de ber ham vise nåde mot deres sønner som er dømt til døden ved halshogging.

Det skjer etter meldinger om at de dødsdømte står i umiddelbar fare for å bli henrettet.

Menneskerettsorganisasjonen ESOHR (European Saudi Organisation for Human Rights) har lagt ut brevet i sin helhet på sine nettsider.

De fem dødsdømte er alle sjiamuslimske minoriteter som ble arrestert og siktet for oppvigleri etter en demonstrasjon i 2012. Alle var tenåringer da de ble arrestert.

- Vil ikke ha noe opposisjon
En av de unge mennene er Ali Mohammed al-Nimr. Han var bare 17 år gammel første gang han ble anholdt av saudiarabiske myndigheter. Al- Nimr ble dømt til halshogging og korsfestelse, hvilket innebærer at det hodeløse liket blir hengt opp på utstilling i full offentlighet.

- Han ble pågrepet fordi han protesterte i forbindelse med den arabiske våren. Myndighetene vil ikke ha noe opposisjon inne i Saudi-Arabia. De arresterte mange mennesker i 2011 under den arabiske våren, og de advarer folk mot å stille spørsmål ved eller kreve menneskerettigheter, uttalte Ali Abdubis ved ESOHR til Nettavisen tidligere i høst.

Saudi-Arabias ambassadør: - Derfor halshogger vi folk

Ali Abdubis ESOHR.

- Benåd sønnene våre
Alle fem har brukt opp ankemuligheten sine. ESOHR frykter nå at henrettelsene er nært forestående, etter at lokale medier meldte at Saudi-Arabia planlegger å utføre 50 henrettelser i nær framtid.

De fem mødrene ber nå det saudiarabiske kongeriket om å benåde sønnene, som mødrene hevder ble torturert til tilståelse.

«Som mødre av unge menn som er frarøvet sin frihet og som står overfor en uviss skjebne som kan frarøve dem retten til liv, krever vi at den saudiske staten opphever dommene deres og beordrer nye rettssaker. De er basert på tilståelser som ble gjort under tortur,» skriver mødrene i en anmodning til den saudiarabiske staten.

- Sjiamuslimer blir diskriminert
ESOHR hevder at sjiamuslimer blir diskriminert av det saudiarabiske rettsvesenet.

- Hvis du sammenligner straffen til IS-medlemmer som har vendt tilbake fra Syria eller Irak, så får de gjerne en liten, begrenset straff på to til fem år, mens sjiamuslimer som protesterer kan få alt fra fem til ti år i fengsel, uttalte Abdubis til Nettavisen tidligere i år.

De fem dødsdømte sitter fengslet på dødsceller i Al-Ha’ir-fengselet i Riyadh. Saudi-Arabia er ett av de få landene igjen i verden som fortsatt halshogger sine borgere. Halshoggingen skjer gjerne på offentlige steder. Saudi-Arabia er også ett av landene i verden som utfører flest henrettelser. Ifølge Amnesty International har 175 mennesker blitt henrettet i Saudi-Arabia så langt i år.

Fem mødre har skrevet et åpent brev til kong Salman av Saudi-Arabia.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!