Gå til sidens hovedinnhold

Møkkavær fra øst til vest

Har du tenkt deg ut på ski i romjula bør du komme deg ut nå. Stigende temperatur og regn truer nemlig skiføret.

Det ser dårlig ut for Øst- og Vestlandets vinteridyll hvis temperaturene går som meteorologene har spådd. Resultatet blir regn, regn og atter regn.

– Skiføret vil bli dårligere denne uka, så de som vil ha godt føre bør benytte seg av mulighetene de første dagene i romjula, sier vakthavende meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt til Romerikes Blad på Østlandet.

Fire plussgrader
Han varsler at temperaturen allerede fra i dag, 1. juledag, vil begynne å stige.

– Det vil ligge på oppunder null grader 1. og 2. juledag, før det blir litt kjøligere igjen torsdag. Fredag og lørdag kommer mildværet imidlertid tilbake, og det blir temperaturer opp mot tre til fire plussgrader, opplyser Eriksen.

Regn og sludd
Meteorologen har også flere dårlige nyheter, i alle fall for skientusiastene og andre som er glad i vinter og snø.

– I forbindelse med temperaturøkningen vil det komme en del nedbør fra fredag. Nedbøren vil starte som snø før den går over til regn natt til lørdag. Det vil komme så mye nedbør at skiføret blir merkbart dårligere på Romerike, forteller han.

Nedbør også nyttårsaften
Skiføre eller ei. Mange nordmenn svir av hundrevis og tusenvis av kroner på fyrverkeri for å feire overgangen til det nye året.

Og da hadde det kanskje vært fint med litt klarvær, slik at man kan se de flotte kreasjonene på nattehimmelen, idet klokka passerer midnatt mandag.

Men heller ikke her kan meteorologen hjelpe:

– Kvelden nyttårsaften ligger det an til overskyte og nedbør på Romerike. Trolig vil nedbøren komme i form av våt, tung snø. Temperaturen nyttårsaften er imidlertid noe mer usikker, da prognosene spriker ganske mye, forteller Bjart Eriksen.

Like ille i Bergen
På morgenen første juledag har det også vært grått og vått i Bergen. I 13-tiden lå temperaturen på rundt fire grader, og det har vært enkelte regnbyger, melder Bergensavisen.

– Dette vil holde seg noenlunde uendret frem til i morgen ettermiddag. Da går temperaturen nedover, og bygene som ser ut til å komme vil falle som sludd eller snø, sier vakthavende meteorolig Haldis Berge ved Meteorologisk Institutt.

Bygeværet vil fortsette frem til torsdag ettermiddag. Da ser det ut til å kunne komme lettere vær.

– Torsdag vil starte med snø- eller sluddbyger, og temperaturen synker kanskje under null. Deretter vil det kanskje bli noen gløtt av sol, selv om det fremdeles vil være utrygt for byger, sier Berge.

Grå og mild helg
Frem til fredag vil vinden blåse fra nordvest, noe som gir litt lavere temperaturer.

– Fredag skifter vinden til sønnavind, og det vil bli mildere. Vinden vil også øke, opp til kuling på kysten, og det vil regne, sier Berge.

Lørdag ser ut til å bli den mildeste dagen denne uken, med opp til seks plussgrader.

– Det kan også bli varmere, men det er usikkert når det er så langt frem i tid. Søndag vil også bli mild, og det ser ut til å bli regn og vind fra sør hele helgen, sier Berge.

Ikke mye nedbør
Bygeværet gjør det vanskelig å se hvor mye nedbør det faktisk vil komme i Bergen og omegn. Meteorologen mener likevel det ikke vil komme de store mengdene før sent i uken.

– Frem til fredag vil det bli beskjedne mengder. Det er vanskelig å si hvor mye når det er bygevær, ettersom det kan være lokale forskjeller, sier Berge.

Foreløpig er det fredag ettermiddag og natt til lørdag som ser ut til å bli de våteste timene denne uken.

Skiføre
Både i Eikedalen, Voss Resort og i Myrkdalen planlegges det å holde åpent i julen. Nedbøren som faller som regn i Bergen, ser ut til å ville komme som snø alle disse plassene, i det minste frem til fredag.

– Det ligger an til at de vil få snøbyger onsdag, men de store mengdene blir det nok ikke. Det er litt vanskelig å si hvor mye, siden det er bygevær, sier Berge, og poengterer at det er lokale forskjeller mellom alle disse skisentrene.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter