Moland innlagt på sykehus

Foto: Meek, Tore (Scanpix)

Tjostolv Molands lege er også arrestert.

22.10.09 17:42

Etter at retten ble hevet torsdag, skulle de to nordmennene i ankesaken i Kongo kjøres tilbake til fengselet.

Joshua French nektet da å sette seg i samme bil som Tjostolv Moland, skriver TV 2s reporter Fredrik Græsvik på sin Twitter-profil.

Deretter ble Moland, som skal virke svært ute av seg, kjørt vekk fra rettslokalet.

Etter at retten var hevet, ble det kjent at Molands behandlende lege, Jean Paul Lombale, er arrestert for å ha trukket ut rettsforhandlingene, melder Græsvik.

Blir undersøkt
Græsvik skriver på sin Twitter-profil klokken 17.15 at Tjostolv Moland nå er innlagt på sykehus inntil videre.

Moland skal undersøkes både fysisk og psykisk av leger ved sentralsykehuset.

Slo til French
Moland skal ifølge Græsvik, som rapporterte direkte fra retten, ha slått til Joshua French under ankesaken.

Deretter skal vaktene ha trukket Moland vekk fra den andre nordmannen.

Moland skal også ha oppført seg urolig i dag, som under behandlingen av saken i går, og prøvde ved flere anledninger å reise seg etter at retten var satt. Han viste også fingeren til flere av de fremmøtte og gjorde armbevegelser som lignet nazihilsenen.

Fra retten torsdag: Dommeren beordrer ny evaluering

Han skal også ha brølt flere ganger, noe presidenten for dommerpanelet reagerte på ved å spørre hvorfor han oppførte seg som en soldat.

Utsatt
Ankesaken er utsatt i en uke i påvente av en legerapport på Tjostolv Molands helse.

- Tatt i betraktning at dette var en innledende rapport, vil vi nå vente på en grundigere rapport. Vi ønsker at en psykiater fra sentralsykehuset skal være med i teamet for at alle parters ønsker skal være oppfylt, sier dommeren ifølge VG.

Retten ble hevet like etter klokken 15.

Vil arrestere legen
Da hadde dommerpanelet i militærtribunalet like før tatt en pause for å diskutere om Molands lege skal arresteres for å ha villedet retten og om legeerklæringen hans om Molands sykdom skal avvises.

Årsaken er at aktor i retten mener lege Jean Paul Lombale ikke har hatt den nødvendige autorisasjonen til å behandle Moland i fengselet.

Også presidenten for militærtribunalet sa at han trodde Moland spiller et spill, og derfor må nordmannen undersøkes på ny.

Forstyrrer retten
Helsetilstanden for Tjostolv Moland (28) har i løpet av kort tid blitt forverret, og torsdag morgen ble han brakt til sykehus for undersøkelser. På vei til rettslokalene skal han ha opptrådt aggressivt, og skal ha slått til en politimann inne i ambulansen.

Legene som undersøkte Moland i dag, sa blant annet i sin rapport.

- Moland har malaria. Han har mindre sår og hevelser i hodet. Tilstanden kan skyldes hjernemalaria eller stort psykisk press. Hjernemalaria utvikler seg først som vanlig malaria. Så utvikles personlighetsendringer.

Legen sier også at tilstanden til nordmannen er forverret etter at dødsdommen falt.

Forverret
Sykehusbesøket kom i stand etter at UDs representant Rasmussen krevde å treffe etterforskningsleder Wawara. Sammen med advokat Morten Furuholmen dro de med Moland til sykehuset, der de gjorde en kort undersøkelse av 28-åringen.

Deretter ble han og French sendt til rettslokalet, der Molands legerapport og hans tilstand ble hovedtema for dagens ankenehandling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.