RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Moland og French dømt til døden igjen

Foto: Meek, Tore (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ankesaken i Kisangani resulterte ikke i noen mildere dom for nordmennene. French varsler en ny anke.

Militærdomstolen i Kisangani i Den demokratiske republikken Kongo fant torsdag Joshua French og Tjostolv Moland skyldige på samtlige tiltalepunkter i ankesaken. De to nordmennene dømmes til døden for drap, drapsforsøk, spionasje og konspirasjon til en forbrytelse. I tillegg får begge 20 års fengsel hver for besittelse av ulovlig militært våpen.

Også den norske stat er dømt til å betale. Sammen med Moland og French er Norge dømt til å betale 500 millioner dollar til Kongo, skriver VG Nett.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttalte torsdag at han reagerer sterkt på dødsdommen i ankesaken og at han igjen vil ta kontakt med sin kongolesiske kollega for å formidle dette budskapet. Støre avviser igjen at de to spionerte for Norge, at Norge er part i saken eller ansvarlig for erstatningen.

LES OGSÅ: Støre reagerer sterkt på ny dødsdøm

French vil anke
Joshua French uttalte i en kommentar til VG Nett like etter domsavsigelsen at han er overrasket over at dommen ikke ble moderert i ankesaken. Han sa han ønsker at dommen blir anket i sin helhet og at neste runde går i Kinshasa.

Hjemme på Vegårdshei fulgte Tjostolv Molands far, Knut Moland, saken via PC.

- Jeg er ikke overrasket over dommen, men jeg er sint over å se et slikt overgrep. De er ondskapsfulle og korrupte hele gjengen, uttalte han ifølge TV 2 Nyhetene.

Mener Moland utførte drapet
Under domsopplesningen konkluderte retten med at det var Tjostolv Moland som utførte selve drapet.

I tillegg peker de ut Moland som en spion som hadde med seg Joshua French på opplæring i Kongo, melder Dagbladet.no.

Dommeren mener det ikke er noen tvil om at French og Moland var på oppdrag i Kongo for Norge.

Nordmennene ble tidligere i høst dømt til fem ganger døden for blant annet drap, drapsforsøk, ran og spionasje.

Aktoratet hadde også denne gangen bedt om en ny dødsdom for nordmennene i denne ankesaken i Kisangani. Og allerede i sin gjennomgang av hendelsesforløpet konkludert dommeren med at det var Moland som skjøt sjåføren.

- Innrømmet drapet
Retten har merker seg at nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland har endret strategi. Samtidig mente dommeren at Moland i løpet av ankesaken har innrømmet de anklagene som er rettet mot seg.

- 11. november sa han selv til alle i denne retten at han var frisk. Han tok notater, og svarte på spørsmål i rekkefølge. Han valgte å si sannheten, og lette seg fra den byrden, sier dommeren, ifølge Dagbladet.no.

Pengeutbetalingene til enken Bibiche Olendjeke, brevet Moland skrev til sjåførens familie og det han har sagt i retten er alle elementer som retten mener viser at det var Moland som skjøt og at French var med han.

Avviser sivil kompensasjon
Ifølge VG Nett har retten i ankesaken avvist gruppesøksmålet fra ofrene, men tilkjenner hver av dem erstastning.

Enken blir tilkjent erstatning på 750.000 dollar, mens Kasimo, hjelpesjåføren, blir tilkjent 100.000 dollar i erstatning, ifølge VG Nett.

Venter på tolking av dommen
Klokka 16.20 melder VG Nett at rettsmøtet avsluttes. Foreløpig har French og Moland ikke fått høre dommen på engelsk. Presidenten for tribunalet opplyser at det er mulig å søke om benådning. Forsvarerne kan også anke saken.

Ankom klokka 09
De to tiltalte ankom retten rundt klokken 09.00 torsdag. Men først flere timer senere kom deres advokater og medlemmer av dommertribunalet. Retten ble satt først 12.15 norsk tid.

La passasjerens forklaring til grunn
Dommeren valgte å legge de to passasjerens forklaring til grunn i sin domsavsigelse.

I dommen konkluderes det med at de to tiltalte var norske militære som kom til Kongo etter å ha vært i Pakistan, Zambia og Uganda. 27. april kom de til Kongos grenser, og der klarte de å gjemme sine våpen, sine militæreffekter, som GPS og kart. Under dekke av å være turister kom de seg inn over grensen i Øst-Kongo, heter det i domsavsigelsen.

Deretter leste presidenten for tribunalet opp grunngivelsen og det de mener er hendelsesforløpet for det som endte med at sjåføren Abedi Kasongo ble drept 5. mai rundt 10 mil fra Kisangani. Fem dager senere ble Joshua French arrestert og 15. mai meldte Moland seg til politiet i Mombasa.

- Utnyttet sykdommen
Dommeren benyttet også torsdagens domsavsigelse til å anklage Moland for å ha utnyttet malariasykdommen.

- De anklagede har valgt å forklare seg for retten i denne rettsrunden, men han tok fordel av malariasaken, og advokaten påvirket den tiltalte til ikke å snakke, sa rettens formann.

Kan anke igjen
Joshua French og Tjostolv Moland kan anke saken videre til høyesterett etter dagens domsavsigelse, men det er ennå uklart om en eventuell ankesak i høyeste rettsinstans vil finne sted i Kisangani eller hovedstaden Kinshasa.

Arbeidet med å tilrettelegge for en eventuell soningsoverføring fra Kongo til Norge kan ikke iverksettes før hele rettsprosessen er over.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere